Ναι μεν, Αλλά… Ευαγγελία Μπαλτατζή
0:00
0:00 LIVE
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  91,6 – 105,8
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 – 105,8 Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342 Γραφείο Ρ 368 210 6009604 – 5 proto@ert.gr

Ο Λουκάς Τσούκαλης στο Πρώτο Πρόγραμμα | 06.11.2023

Τα δεδομένα της παρούσας εμπόλεμης κατάστασης στη Γάζα, η ερμηνεία τους από τις περισσότερες κυβερνήσεις και άτομα ως real politic, τα αδιέξοδα και τις προοπτικές, συζητά στην εκπομπή “Ναι μεν αλλά” με την Ευαγγελία Μπαλτατζή ο Λουκάς Τσούκαλης, Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). 

Από τις περισσότερες κυβερνήσεις, εκτιμά πως, ασκείται κυρίως real politic. Δεν νομίζω και ως άτομα ότι πρέπει να γίνουμε θύματα απλώς της ρεάλ πολιτίκ γιατί θα χάσουμε και την ανθρωπιά μας. Είναι θέμα διάθεσης να δεις την μεγαλύτερη εικόνα και να αντιλαμβάνεσαι το πρόβλημα όχι μόνο της μιας πλευράς, αλλά και της άλλης.

Αναμφίβολα, τονίζει, πως η ΧΑΜΑΣ εξαπολύει μια φρικτή επίθεση, μια σφαγή και δεν μπορεί κάθε φυσιολογικός άνθρωπος να μην αντιδράσει, να μην καταδικάσει την σφαγή 1.400 ανθρώπων. Από εκεί και πέρα όμως, σταματάς εκεί; Έχουμε τους ανελέητους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, προκαλώντας θύματα πολλαπλάσια σε αριθμό. Σαφώς η ΧΑΜΑΣ πήρε την απόφαση να εξαπολύσει αυτή την επίθεση για να βάλει τέρμα σε αυτή τη διαδικασία ειρήνευσης. Ο αραβικός κόσμος βράζει. Βλέπουν καθημερινά να σκοτώνονται Μουσουλμάνοι αλλά και γνωρίζουν σε ποιο καθεστώς ζουν εδώ και δεκαετίες οι Παλαιστίνιοι. Προφανώς κανείς καταδικάζει την επίθεση της Χαμάς, ζητάει όμως και από το Ισραήλ να συγκρατηθεί. Το πρόβλημα δεν εξαφανίζεται με τέτοιες επιθέσεις του Ισραήλ. Το έχουν δοκιμάσει και στο παρελθόν και στη Γάζα και στον Λίβανο και απέτυχαν. Μετά από λίγο εμφανίζονται και πάλι τέτοιες οργανώσεις.

Ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ αποκάλεσε την Γάζα «ανοιχτή φυλακή».

Μπορεί το Ισραήλ να σκοτώσει την ηγεσία της Χαμάς. Το ερώτημα όμως είναι θυσιάζοντας πόσους και αν πιστεύουν ειλικρινά ότι θα εξαφανίσουν το πρόβλημα; Η καταπίεση η μεγάλη οδηγεί σε απόγνωση και προκαλεί βία, Και βέβαια αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε ακραίες άθλιες αντιδράσεις όπως αυτή που ζήσαμε (επίθεση Χαμάς). Εδώ όμως ξεσηκώνονται και τόσοι άλλοι κατά του Ισραήλ. Όλοι αυτοί αποκαλούνται συλλήβδην τρομοκράτες Υπάρχουν χιλιάδες στις ισραηλινές φυλακές. Μπορείς να καταστείλεις με τη βία δικαιώματα εκατομμυρίων ανθρώπων;

Η απάντηση είναι πως όχι και δεν είναι και αποδεκτό. Εγώ ως άνθρωπος δεν μπορώ να το δεχτώ, δεν μπορώ να σιωπήσω.

Οι άνθρωποι που καταδικάζουν -και ορθώς- την φρικαλεότητα της Χαμάς, τόσα χρόνια εκφράζουν καμία ευαισθησία για το τι συμβαίνει στη Δυτική Όχθη, για την συνεχή αύξηση των επικοισμών και τη βία που ασκείται εναντίον των Παλαιστινίων; Αλλιώς η ευαισθησία τους είναι πολύ μονόπλευρη. Αυτό που ουσιαστικά κάνει η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι να συγκρατήσει την αντίδραση του Ισραήλ γιατί φοβάται ότι θα ανοίξουν οι πόρτες της κολάσεως. Η Αμερική φοβάμαι ότι δεν θα πετύχει στον στόχο της και δεν θα είναι η πρώτη φορά.

Οι ΗΠΑ έκαναν το λάθος να υποστηρίζουν μια Συμφωνία Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ, δηλαδή ενός αυταρχικού καθεστώτος και μιας κυβέρνησης ακροδεξιάς με ρατσιστικά στοιχεία που έδωσε το δικαίωμα στον ακραίο, φανατικό ισλαμισμό να εμφανιστεί. Τα άκρα ανάμεσα στις δύο πλευρές πάντα αλληλοτροφοδοτούνται. Η ισραηλινή κοινωνία είναι διχασμένη, αλλά και η πολιτική ηγεσία έχει στραφεί και προς τα Δεξιά χωρίς να έχει τη διάθεση να συζητήσει σοβαρά για οποιαδήποτε λύση.

Για να καταλήξει, έχουμε φτάσει σε ένα σημειο που είναι πολύ δύσκολο να σκεφτεί κανείς τι είδους λύση μπορεί να υπάρξει.

σχετικα ondemand