Καθρέφτης Χρήστος Μιχαηλίδης
0:00
0:00 LIVE
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  91,6 – 105,8
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 – 105,8 Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342 Γραφείο Ρ 368 210 6009604 – 5 proto@ert.gr

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Πρώτο Πρόγραμμα | 05.06.2024

Από τις σημερινές προκλήσεις και προοπτικές της Ευρώπης και το νόημα αυτών των  Ευρωεκλογών, μέχρι το ενδεχόμενο κυβερνοεπιθέσεων, την ασφάλεια του ΟΑΚΑ και την ΕΡΤ, μιλά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Πρώτο Πρόγραμμα, την εκπομπή «Καθρέφτης» και τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

Είναι σημαντικό η Ευρώπη να βρει ξανά τον βηματισμό της και να αποκτήσει ένα πιο ισχυρό γεωπολιτικό αποτύπωμα, λέει ο κ. Μητσοτάκης για την σημασία των Ευρωεκλογών σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αναταραχή στη Μ. Ανατολή, ο ανταγωνισμός έναντι ΗΠΑ και Κίνας. Θα πρέπει, τονίζει, να συγκροτηθούν στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο οι απαραίτητες Συμμαχίες στην Ευρώπη που να πάρουν σημαντικές αποφάσεις και σε αυτές η Ελλάδα να είναι πρωταγωνίστρια και όχι ουραγός.

Δεν φοβάμαι κίνδυνο διάσπασης, απαντά, ερωτηθείς για ένα μέρος της Ευρώπης που κινείται ενάντια σε αυτήν. Αποδείχτηκε ότι είναι πολύ ανθεκτική και πως ξέρει πώς να δρομολογεί συνθέσεις που να ωφελούν τους πολίτες. Επιτίθεται στην Ευρωομάδα της Αριστεράς, που χαρακτηρίζει “ακραία” επειδή “δεν μετέχει σε καμία διαδικασία λήψης αποφάσεων”.

Αναφερόμενος στα υψηλά ποσοστά αποχής, που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις και της ευθύνης πολιτικών και κομμάτων γι αυτό, απαντά πως «έχουμε ευθύνη όλοι όσοι διαμορφώνουμε την κοινή γνώμη στο βαθμό που δεν έχουμε εξηγήσει γιατί οι ευρωεκλογές μας αφορούν, με παραδείγματα το Ταμείο Ανάκαμψης (που χρηματοδοτεί έργα), πολιτικές μετανάστευσης, ο κανονισμός προστασίας των προσωπικών δεδομένων, ο κόσμος της Τεχνητής Νοημοσύνης.»

Σχετικά με την ακρίβεια και το κόστος ζωής, που κυριαρχεί ως θέμα σε Ελλάδα και Ευρώπη, “προσπαθούμε με κάθε τρόπο να το αντιμετωπίσουμε, αναφέρει. Εχουμε να κάνουμε πολύ δουλειά ακόμη με πιο βασικό ανάχωμα την στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος με μόνιμο τρόπο. Ανοίγουμε μέτωπο με τις πολυεθνικές εταιρίες. Δεν μπορώ να ανεχτώ ότι σε μια ενιαία αγορά, χρεώνουν το ίδιο προϊόν πιο ακριβά σε αγορές όπως η Ελλάδα”, τονίζει ο Πρωθυπουργός, γι αυτό όπως λέει και η παρέμβασή του στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που αναμένει να επανεκλεγεί Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

σχετικα ondemand