GPS Θάνος Σιαφάκας
0:00
0:00 LIVE
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  91,6 – 105,8
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 – 105,8 Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342 Γραφείο Ρ 368 210 6009604 – 5 proto@ert.gr

Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στο Πρώτο Πρόγραμμα | 16.03.23

Στη σκιά της πολύνεκρης τραγωδίας στα Τέμπη η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως φιλοξενείται στο Πρώτο Πρόγραμμα, την εκπομπή GPS και τον Θάνο Σιαφάκα και μιλά για την απαίτηση της κοινωνίας να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο, τις επερχόμενες εκλογές και ζητήματα αρμοδιότητάς της όπως οι φετινές Πανελλαδικές, το σύστημα αξιολόγησης ΑΕΙ και σχολείων, προσλήψεις και διορισμούς, τις αιτήσεις για εισαγωγή στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία της χώρας.

Οπως λέει, “αντίπαλός μας είναι το βαθύ κράτος του αναχρονισμού. Είναι απολύτως εύλογο μετά από ένα τέτοιο τραγικό συμβάν να αλλάζουν τα πολιτικά δεδομένα. Υπάρχει έντονη συναισθηματική φόρτιση που θα χρειαστεί χρόνος να καταλαγιάσει. Το θέμα είναι ποιον θα εμπιστευτεί ο λαός για να συνεχίσει να αλλάζει αυτό το κράτος. Θελουμε να αποφύγουμε την εργαλειοποίηση ενός τέτοιου τραγικού συμβαντος. Δουλειά της Πολιτείας είναι να φροντίσουμε να μην συμβεί ξανά ποτέ. Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.”

Απαντά κατηγορηματικά πως ο σχεδιασμός για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν αλλάζει σε σχέση με τις εκλογές. Από σεβασμό στους υποψηφίους το πρόγραμμα ανακοινώθηκε από πέρσι για φέτος. Την 1η Ιουνίου ξεκινούν για τα ΕΠΑΛ και στις 2 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια. Οι αιτήσεις για εξετάσεις στα Πρότυπα και κλήρωση για τα Πειραματικά σχολεία λήγουν στις 27 Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορα τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, απαντά ότι αυξήθηκε κατά 30% την 4ετία διακυβέρνησης Μητσοτάκη με κατανομή των κονδυλίων με βάση αντικειμενικά κριτήρια και αξιολόγηση από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Είναι όλα δρομολογημένα και έχουν κατοχυρωθεί και οι σχετικές πιστώσεις, αναφέρει τέλος, στο ζήτημα των φετινών αναπληρώσεων εκπαιδευτικών, με στόχο να δημιουργηθούν περισσότερες μόνιμες θέσεις.