Γεώπολις Δημήτρης Φαναριώτης
0:00
0:00 LIVE
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  91,6 – 105,8
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 – 105,8 Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342 Γραφείο Ρ 368 210 6009604 – 5 proto@ert.gr

Η Μαίρη Μπόση στο Πρώτο Πρόγραμμα | 18.10.2023

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η εξαγωγή τρομοκρατίας στη Δύση, οι κίνδυνοι από την παραπληροφόρηση και η διακίνηση οργανωμένων ή συμπαθούντων τρομοκρατών μέσα από το μεταναστευτικό συζητώνται απόψε στην εκπομπή ΓΕΩΠΟΛΗ του Δημήτρη Φαναριώτη με την Μαίρη Μπόση, Καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Αναφορικά με το πλήγμα στο νοσοκομείο της Γάζας, εκτιμά ότι θ αργήσουμε πολύ να μάθουμε την αλήθεια, δεδομένου ότι η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα έχουν γίνει επιστήμη. Να κρατήσουμε πολύ μεγάλες επιφυλάξεις για τον βομβαρδισμό πληροφοριών που αποσκοπεί να στηρίξει τη μία πλευρά. Σίγουρα πάντως ο βομβαρδισμός στο νοσοκομείο άνοιξε την ατζέντα του τρόμου. Βλέπουμε επιθέσεις από συμπαθούντες μουσουλμάνους και όχι κάτι οργανωμένο.

Εξηγεί πως “Μοναχικός λύκος” δεν υπάρχει, καθώς το “μοναχικό” παραπέμπει σε ψυχικά ασθενή. Δεν είναι ψυχικά ασθενείς. Έχουν αιτίες, έχουν αφορμές. ‘Εχουν πολύ καλό συντονισμό γιατί χρησιμοποιούν τα social, το διαδίκτυο, από εκεί και πέρα όμως θα ανοίξει η πιθανότητα για μεγαλύτερα πλήγματα. Συνήθως οι οργανωμένες ομάδες περιμένουν την έκβαση των γεγονότων που συμβαίνουν στην περιοχή. Η τρομοκρατία στηρίζεται στο στοιχείο της έκπληξης. Γι αυτό οι Αρχές πρέπει να προλάβουν κι εδώ μπαίνει το μεγάλο ζήτημα του μεταναστευτικού. Είμαστε χώρα transit και είχαν συλληφθεί μέλη του ISIS και στην Ελλάδα που ήταν σε καθεστώς πρόσφυγα. Επομένως υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα.

Να είμαστε πολύ προσεκτικοί με δημοσιεύματα που αφήνουν να εννοηθεί ότι όλοι οι Παλαιστίνιοι και όλοι οι Ισραηλινοί είναι εν δυνάμει τρομοκράτες. Αυτό αυξάνει τον τρόμο στον δυτικό πολίτη, την ξενοφοβία για κάθε τι διαφορετικό και αυξάνει την ακροδεξιά.

Φοβάμαι, καταλήγει, ότι θα δούμε πολύ ακραίες καταστάσεις.

σχετικα ondemand