Historia Minimas Θωμάς Σίδερης
0:00
0:00 LIVE
ERTECHO  
ERTECHO 

Κύκλος 2ος, επεισόδιο 3ο: Bruce Springsteen | 01.12.2023

Ο Springsteen μεγάλωσε στο Φρίχολντ, μια πόλη μύλος-ιδεών και προσλήψεων. Ο πατέρας του εργαζόταν ως εργάτης. Η επαναστατική και καλλιτεχνική πλευρά του τον οδήγησε στο κοντινό Jersey Shore, όπου η φαντασία του πυροδοτήθηκε από τη ροκ σκηνή και τη ζωή του δρόμου.

Μετά από μια μαθητεία σε συγκροτήματα που έπαιζαν σε μπαρ στις ακτές του μέσου Ατλαντικού, ο Σπρίνγκστιν μετατράπηκε σε σόλο τραγουδοποιό το 1972 και πέρασε από οντισιόν από τον ανιχνευτή ταλέντων John Hammond, Sr., ο οποίος τον  έβαλε να υπογράψει αμέσως στην Columbia Records.

Τα δύο πρώτα του άλμπουμ, Greetings from Asbury Park, N.J. και The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle, που κυκλοφόρησαν το 1973, αντικατοπτρίζουν επιρροές από folk rock, soul και rhythm-and-blues, ειδικά εκείνες των Van Morrison, Bob Dylan, και Stax/Volt Records.

Με το τρίτο του άλμπουμ, Born to Run (1975), ο Σπρίνγκστιν μεταμορφώθηκε σε ένα ολοκληρωμένο ροκ εν ρόλερ. Με το “Hungry Heart”, από το The River (1980), ο Springsteen σημείωσε τελικά ένα διεθνές σινγκλ.

Μέχρι τότε, ωστόσο, ήταν περισσότερο γνωστός για τις σκηνικές παραστάσεις του, τις τρίωρες και τετράωρες μυθικές συναυλίες του με την E Street Band του που συνδύαζε ροκ, λαϊκό και σόουλ με δραματική ένταση και πληθωρικό χιούμορ. Το συγκρότημα, ένα συνοθύλευμα ανάμεικτων στερεοτύπων, έμοιαζε περισσότερο με μια συμμορία παρά με μια μουσική μονάδα, που προφανώς συγκρατούνταν μόνο από την πίστη στον αρχηγό της.

Η σχέση και η αλληλεπίδραση του Springsteen στη σκηνή με τον αφροαμερικανό σαξοφωνίστα Clarence Clemons υπήρξαν ιδιαίτερα εμβληματικές.

Στα μικρόφωνα ο Jon Parker και ο Θωμάς Σίδερης