Τα Τραγούδια των Άλλων Δεύτερο Πρόγραμμα
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Επεισόδιο 29ο | 07.05.2021

Αγαπημένοι ακροατές του Δευτέρου Προγράμματος καλησπέρα σας.
Επέστρεψαν τα τραπεζάκια στις πλατείες τους, ο ήλιος ξεπρόβαλε πίσω από την Αφρικάνικη σκόνη, η Ανάσταση διαδέχτηκε την σκοτεινιά και εγώ σαν στρουθοκάμηλος βγάζω το κεφάλι μέσα από μια τρύπα χωρίς να έχω καμία ιδέα για το που βρίσκεται το υπόλοιπο σώμα μου.

Όσο θα προσπαθώ να χωρέσω το ευτραφές μου σώμα στην στενή τρύπα του κεφαλιού για να βγει στη νέα πραγματικότητα θέλω να φαντάζομαι πως εσείς, οι υπόλοιποι, τα έχετε καταφέρει να λούζεστε στον ήλιο και να χαμογελάτε αισιόδοξοι. Και θέλω για την επόμενη ώρα να συνοδέψω το χαμόγελό σας με ήχους Ελληνικούς, οργανοπαίκτες της Α’ Εθνικής, συνεχιστές των Ελληνικών και Ανατολίτικων ηχοχρωμάτων. Κάποιοι παλιότεροι, κάποιοι της γενιάς μου φτιάχνουν ομάδες, διασκευάζουν με σεβασμό, συνθέτουν με γνώση του παρελθόντος και με βλέμμα στο μέλλον. Και κυρίως, αφοσιώνονται στην μουσική τους μακριά από την «βαριά» βιομηχανία της.

Είναι αυτοί που δεν καταπιάνονται με την μουσική για να γίνουν, μα που είναι γεννημένοι ήδη μέσα της και ξέρουν αποστασιοποιημένοι και ενθουσιώδεις ταυτόχρονα, να μας θυμίζουν τη χαρά, τη λύπη, τον έρωτα και τον χορό. Και είναι αυτοί που συνειδητά γνωρίζουν πως η παράδοση δεν είναι μόνο αυτό που τους παραδόθηκε αλλά και μία βαθιά ευθύνη να παραδοθεί στα παιδιά τους μέσα από τα δικά τους βιώματα και τα δικά τους φίλτρα. Οι «Τακίμ» που μόλις ακούσαμε σε τραγούδι του Αργύρη Γιαμπουράκη πίσω στο 1949 είναι μία αυθεντική dream team μουσικών, που μπορείς να τους συναντήσεις στα στενά της Αθήνας ή σε ένα studio να συμπράττουν με τους Calexico. Αγαπημένη collectiva του Σμυρναίικου και του Ρεμπέτικου και με τις δικές τους επίσης συνθέσεις είναι και οι παρακάτω, οι «Ρεμπετιέν».

Είμαι η Μαρία Παπαγεωργίου, στον ήχο ο Τρύφων Αγαπίου. Καλώς σας βρήκα!