Προφορική Ιστορία Αντώνης Τζαβάρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Ο στιχουργός Μίκης Θεοδωράκης | 02.09.2023

Οι μελοποιήσεις των σπουδαίων ποιητών είναι ίσως το πιο πολύτιμο από τα δώρα που με απαράμιλλη γενναιοδωρία μας χάρισε ο Μίκης Θεοδωράκης. Χάρη σ’ αυτές, το ευρύ κοινό -ο αγαπημένος του ελληνικός λαός- έγινε κοινωνός του έργου του Ρίτσου, του Ελύτη, του Σεφέρη, αλλά και του Βάρναλη, του Κάλβου, του Λειβαδίτη, του Χριστοδούλου, του Αναγνωστάκη.

Ο Μίκης, όμως, ήταν και ο ίδιος ποιητής. Άρχισε να γράφει από την παιδική του ήδη ηλικία ποιήματα μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης και δεν σταμάτησε ποτέ. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της μεγαλειώδους διαδρομής του στη μουσική, συνέθεσε περισσότερα από 70 τραγούδια πάνω σε δικούς του στίχους και κείμενα. Κάποια, μάλιστα, έγιναν πολύ μεγάλες επιτυχίες και αποτελούν σημεία αναφοράς για το μουσικό του έργο.

Πολλά από τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη γράφτηκαν στην παρανομία, σε ασφυκτικά κελιά και σε τόπους εξορίας. Σχεδόν όλα -ακόμα και τα ερωτικά- γεννήθηκαν σε θυελλώδεις συνθήκες, την ώρα που οι μάχες μαίνονταν και οι διεκδικήσεις κορυφώνονταν και ο ίδιος ο συνθέτης βρισκόταν στην πρώτη γραμμή των μαχών και στο επίκεντρο των διεκδικήσεων. Όπως κατέγραψε σε ένα από αυτοβιογραφικά κείμενά του: «Όλη μου η ύπαρξη σημαδεύτηκε από την αναμονή του βέβαιου θανάτου. Δεν είμαι ποιητής, όμως οι στίχοι άρχισαν να σφυροκοπούν το μυαλό μου, ένιωσα πόσο οι λέξεις μπορεί να ντυθούν με αίμα».

Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που συμπληρώνονται δύο χρόνια από τον θάνατό του, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 θα θυμηθούμε κάποια απ’ αυτά τα τραγούδια, αλλά και τις συνθήκες που τα γέννησαν και τον αντίκτυπο που προκάλεσαν, τόσο στην εποχή τους όσο και στα κατοπινά χρόνια.

Θα διαπλεύσουμε νοερά τον απέραντο ωκεανό της μουσικής παραγωγής του Μίκη για να χαρτογραφήσουμε την ιδιαίτερη πορεία που διέγραψε ως στιχουργός.

Δημοσιογραφική επιμέλεια & παρουσίαση: Αντώνης Τζαβάρας.

Ηχητική επιμέλεια: Ανίτα Καζαντίδη & Γιώργος Κωστόπουλος.

σχετικα ondemand