Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Μόνον τα τραγούδια» (1985 – 2012) | 08.12.2023

Σταμάτης Κραουνάκης – Άλκηστις Πρωτοψάλτη

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, 9 με 10 το βράδυ,

στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Μια συνεργασία για την οποία τον τελευταίο καιρό έχει χυθεί πολύ μελάνι – ηλεκτρονικό, κυρίως. Ίσως και αρκετό …φαρμάκι! Χωρίς αυτό να αφορά την ουσία της, την καλλιτεχνική, αλλά και την ανθρώπινη διαδρομή της και φυσικά το υλικό που απέδωσε. Μάλλον αξίζει να της αφιερώσουμε και επόμενες Παρασκευές…

Δεν ξέρω αν είναι χαρακτηριστικό αυτής της εποχής ή πάντα υπήρχε και δεν το …βλέπαμε τόσο. Γεγονός είναι ότι μοιάζει το έργο κάποιων ανθρώπων να απασχολεί λιγότερο από παρορμήσεις ή ακόμη και κουτσομπολιά της στιγμής. Δεν θα κρύψω ότι με κουράζουν πολύ τα περισσότερα από όσα γράφονται ή λέγονται για τα συγκεκριμένα πρόσωπα εδώ και καιρό. Κάποιες φορές ακόμη και πράγματα που λέγονται από τα ίδια αυτά πρόσωπα, μέσα στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί… Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό – δεν ξέρω αν πουλάει το ίδιο ή λιγότερο… Αλλά αντί να έχω άποψη για όλα αυτά τα «τρέχοντα» και «σύγχρονα», προτιμώ να ανατρέχω στη δουλειά των ανθρώπων από τους οποίους ξεκινούν ή και τα προκαλούν. Mέσα στην οποία δουλειά, πολλές φορές υπάρχουν και τα πιο εύστοχα σχετικά σχόλια για όλα αυτά : «Λες κι η στάθμη της αγάπης πάει να βρει/ πόσοι κρύβονται στη λάσπη θησαυροί/ πώς κοπήκανε στα δάχτυλα οι σταυροί/ γι’ ανθρώπων έργα/ Αδιόρθωτα τα μάτια κι οι καρδιές/ με κουμπιά και φερμουάρ κατεστραμμένα/ δυο κουβέντες μου σου πέσανε βαριές/ κι αποφάσισες να ζεις χωρίς εμένα».

1985. «Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ» αλλά και ο επίλογος από τον «Κοριό» του Μαγιακόφσκι : «…ένα παλιό σπίτι θυμάμαι». «Πάμε κοπέλες» στη «Λυσιστράτη». «Ωπα! Είπα! Λέω!», «Πέρασε ο καιρός/ παιχνίδι αλλιώτικο που χάθηκε στο φως». 1993 : «Ανθρώπων έργα». Εννιά παραστάσεις : «Λεωφόρος Α και Β», «ΖΟΟΜ», «Γκάζι»… Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Με τη Λίνα Νικολακοπούλου και τον Ανδρέα Βουτσινά. «Όταν έρχονται οι φίλοι μου», «Το τρίτο στεφάνι». 2003 : «Σκιές στο περιστύλιο» και «Ροζ γραβάτα». Ζωντανές ηχογραφήσεις 2003-2012. Τα τραγούδια που επιστρέφουν συνεχώς αλλά και κάποια λιγότερο ακουσμένα. Γιατί αν ακούγαμε πάντα και μόνο τις μεγάλες επιτυχίες, δεν θα έμενε χρόνος για οτιδήποτε άλλο… Πάντα, με τη διάθεση του «Παρ’ το αλλιώς… θα βρεις!».

ΥΓ ( 1 ) : Επειδή φιλοδοξούμε και δεύτερη εκπομπή, θα μας βοηθούσαν οι προτάσεις – επιλογές τραγουδιών. Στο inbox ή εδώ.

ΥΓ (2 ) : Η φωτογραφία της ανάρτησης, η φωτογραφία της αφετηρίας.  Μαζί με την Λίνα Νικολακοπούλου. 1985. «Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ». «Το καράβι λεγόταν «Η σωτηρία της ψυχής». Ο δίσκος έγινε από ένα παράπονο» ( Σημείωμα στο ένθετο ).

σχετικα ondemand