Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Παίξτε μπουζούκια, παίξτε βιολιά!» | 09.11.2023

Η Μαίρη Λίντα του Βασίλη Τσιτσάνη και άλλες ιστορίες γραμμοφώνου.

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Φθινόπωρο 1954. Είναι η πρώτη εποχή που ο Βασίλης Τσιτσάνης έχει χωρίσει στο πάλκο με την Μαρίκα Νίνου. Εκείνη φεύγει στην Αμερική… Καθώς ο Τσιτσάνης δέχεται πρόταση του επιχειρηματία Βασίλη Χειλά για να επιστρέψει στο πάλκο, στο κέντρο «Λουζιτάνια» στην Λεωφόρο Συγγρού, σκέφτεται για γυναικεία παρουσία μια 20άχρονη «μοντέρνα» νέα τραγουδίστρια. Ήδη την έχει δει σ ’ ένα πρόγραμμα με τον Κώστα Καπλάνη και την Άννα Χρυσάφη, στην περίφημη «Τριάνα» και έχει ηχογραφήσει μαζί της κι ένα τραγούδι που λέει «Παίξτε μπουζούκια, παίξτε βιολιά». Αυτή είναι η Μαίρη Λίντα. Η ίδια λέει ότι τους γνώρισε ακριβώς η Μαρίκα Νίνου και ήδη έχει ηχογραφήσει και κάποια τραγούδια του Κώστα Καπλάνη… Τους επόμενους μήνες λοιπόν, θα ηχογραφήσει αρκετά ακόμη τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, που κάποια από αυτά θα γίνουν πολύ γνωστά τα κατοπινά χρόνια. Θα ηχογραφήσει και άλλα, διαφορετικά και άλλων συνθετών. Ζεϊμπέκικα, χασάπικα αλλά και τσιφτετέλια, συρτά, «αρχοντορεμπέτικα» ως και …φοξ. Αλλά πολύ γρήγορα, θα μπει στη ζωή της ο Μανώλης Χιώτης, θα αποφασίσουν να συνεχίσουν μαζί και βεβαίως θα πάρει το δικό του, αρκετά διαφορετικό δρόμο. Τα επόμενα χρόνια Μανώλης Χιώτης και Μαίρη Λίντα θα συνεχίσουν μαζί στην Ελλάδα αλλά και στην Αμερική. Εμφανίζονται μαζί, κάνουν ηχογραφήσεις για το εξωτερικό ή στο εξωτερικό, αλλά στην Ελλάδα, ανήκουν σε διαφορετικές εταιρίες μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’50. Έτσι, η Λίντα ηχογραφεί τα τραγούδια του Χιώτη σε δεύτερη εκτέλεση, αφού πρώτα κυκλοφορήσουν με φωνές της εταιρίας που ανήκει εκείνος.

Στη σημερινή εκπομπή λοιπόν, στεκόμαστε στην εποχή και στην τραγουδίστρια και διαλέγουμε κάποια από τα περίπου 100 τραγούδια που ηχογράφησε στο ξεκίνημα της και στα χρόνια του γραμμοφώνου. Με την ίδια ως πρώτη αλλά και ως δεύτερη φωνή : «Περιπλανώμενη ζωή», «Στο Τούνεζι, στη Μπαρμπαριά», «Ένας αλήτης πέθανε», «Πάνε κι έρχονται στα ξένα»… Και φυσικά, περιγράφουμε – όσο μπορούμε – τις συνθήκες κάτω από τις οποίες, ηχογραφήθηκαν.

Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΣΗΜ : Η φωτογραφία της ανάρτησης από διαφημιστική καταχώρηση της συνεργασίας Τσιτσάνη και Μαίρης Λίντα, στις εφημερίδες. Οκτώβριος 1954.

σχετικα ondemand