Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Εστουδιαντίνα (α’ μέρος) | 06.11.2023

Για την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου και τα 25 χρόνια της, με τον Ανδρέα Κατσιγιάννη.

Δευτέρα 6, Τρίτη 7, Δευτέρα 13 και Τρίτη 14 Νοεμβρίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Μια σειρά τεσσάρων εκπομπών που το θέμα τους είναι η επαναφορά του ήχου της Σμύρνης, όπως ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Ανδρέα Κατσιγιάννη. Διαμορφώθηκε μέσα στο, μάλλον φιλόξενο, περιβάλλον της Νέας Ιωνίας Βόλου και μετά ταξίδεψε στην Ελλάδα και στον κόσμο, μέσα από την δισκογραφία αλλά και μέσα από την παρουσία επί σκηνής μιας βασικής ομάδας μουσικών. Εδώ και 25 χρόνια πια… Όλα αυτά, τα έχουμε ίσως παρακολουθήσει ως επικαιρότητα, αλλά πλέον είναι ιστορία αυτών των χρόνων. Στις τέσσερις εκπομπές λοιπόν – που η καθεμιά διατηρεί την… ανεξιθρησκεία του συγκροτήματος μέσα στα χρόνια και μέσα στα μουσικά είδη – διαλέγουμε ηχογραφήσεις και μιλάμε για στιγμές από όλη αυτή τη διαδρομή, παρέα με τον Ανδρέα Κατσιγιάννη.

Στην πρώτη εκπομπή, ξεκινώντας από το «Εμβατήριο της Σμύρνης», περνάμε στις σύγχρονες ηχογραφήσεις τραγουδιών του Τσιτσάνη, του Μητσάκη, του Καλδάρα κ.ά στον καινούργιο δίσκο «Αστικοί μύθοι». Και παράλληλα, παρακολουθούμε την προσωπική δημιουργία κάποιων από τα μέλη της Εστουδιαντίνας, από το «Δάκρυ στο γυαλί» μέχρι τις σύγχρονες «Μυλόπετρες του χρόνου».

Στη δεύτερη εκπομπή, ξεκινάμε από την θεατρική παράσταση και την ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη» με την μουσική του Ανδρέα Κατσιγιάννη, περνάμε στην ιστορία της εφηβικής του μελοποίησης στο «Εμβατήριο του Ωκεανού» του Γιάννη Ρίτσου αλλά και στην σύγχρονη συνάντησή του με τους στίχους της Ελένης Φωτάκη για να καταλήξουμε στις εμπειρίες από τα «Τραγούδια με ουσίες» με τον Γιώργο Νταλάρα στο Ηρώδειο, από την απόδοση του «Κόρσικα» στην Νέα Υόρκη του 2011 αλλά και από την συνεργασία με τον Χρόνη Αηδονίδη, όταν τραγούδησε «Της Σμύρνης το γιαγκίνι».

Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

σχετικα ondemand