Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

« Ποιος δρόμος είναι ανοιχτός;» | 16.06.2023

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος στα χρόνια του ’60

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023 , 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο πρόγραμμα και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Από το 1961 μέχρι το 1967 που έφυγε για δυο χρόνια στο Λονδίνο, ο Γιάννης Μαρκόπουλος έγραψε μουσική και τραγούδια για 30 ταινίες κάθε είδους – σε μια εποχή βέβαια που η κινηματογραφική παραγωγή ανθούσε στην Ελλάδα… Από τις «Μικρές Αφροδίτες», τον «Ψαρόγιαννο», το «Διωγμό», την «Μοίρα του αθώου» την «Επιχείρηση Απόλλων» και το «Νο Μίστερ Τζόνσον» όπου είναι πιο φανερό το δείγμα της γραφής του – μέχρι ταινίες περισσότερο ενταγμένες στην παραγωγή εκείνης της εποχής. Από τους «Αδίστακτους» – όπου για μια και μοναδική φορά τραγουδούν το τραγούδι του «Ποιος δρόμος είναι ανοιχτός» οι Καζαντζίδης – Μαρινέλλα με τον Νίκο Κούρκουλο – μέχρι μελό σαν το «Μάνα γιατί με γέννησες» του Κώστα η φουστανέλες και βουκολικά δράματα όπως «Ο άρχοντας του κάμπου» ή η «Λαφίνα». Δυο μήνες λέει πριν φύγει για το Λονδίνο το ’67, γράφει τη μουσική και τα τραγούδια για την ταινία «Το πιο λαμπρό αστέρι» του Κώστα Καραγιάννη με Βουγιουκλάκη – Παπαμιχαήλ, την ταινία με τα πιο πολλά εισιτήρια για την κινηματογραφική περίοδο 1967 /68. Η δισκογραφία του αυτά τα χρόνια, δεν είναι μικρότερη. Είναι όμως μια εν πολλοίς άγνωστη περίοδος που ο Μαρκόπουλος, δεν έχει διαμορφώσει τον ήχο με τον οποίο συνδέθηκε αργότερα αλλά ψάχνεται σε λογής κατευθύνσεις. Κάποια από τα πρώτα του τραγούδια, έχουν στίχους του Νίκου Γκάτσου. Ένα από αυτά, είναι …καλαματιανό που όμως παίζει ελαφρά ορχήστρα και τραγουδά ο τραγουδιστής του ελαφρού τραγουδιού Αλέκος Πάντας. Μετά – συχνά με τον ήχο του μπουζουκιού του Γιώργου Ζαμπέτα αλλά και με τον ήχο του σαντουριού από τον Τάσο Διακογιώργη – τον τραγουδούν ο Πάνος Τζανετής, η Δούκισσα, ο Κώστας Χατζής, η Μαίρη Δαλάκου, η Βούλα Πάλλα αλλά και ο Γιάννης Πουλόπουλος. Η εκπομπή είναι μια επιλογή ηχογραφήσεων, σκέψεων και εμπειριών για εκείνη την εποχή. Πάντα με τη διάθεση του «Παρ’ το αλλιώς… θα βρεις!».

ΣΗΜ : Η φωτογραφία της ανάρτησης, από τη σκηνή πάλκου της ταινίας του Ντίνου Κατσουρίδη «Οι αδίστακτοι» όπου ο Καζαντζίδης, η Μαρινέλλα και μαζί τους ο Νίκος Κούρκουλος τραγουδούν «Ποιος δρόμος είναι ανοιχτός». Το τραγούδι ωστόσο, βγήκε τότε στην δισκογραφία μόνο με τη φωνή του Πάνου Τζανετή. Ο οποίος το τραγούδησε επίσης και στην ταινία «Το σπίτι των ανέμων».

σχετικα ondemand