Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Για τη Ρένα Κουμιώτη και την εποχή της | 03.04.2023

Δευτέρα 3/4/23, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.  

Στα χρόνια του ’90, καταγράφοντας μια μεγάλη αυτοβιογραφική της αφήγηση, μού λέει κάποια στιγμή : «Μπορεί να είχα αποχή από την δισκογραφία, αλλά δεν νομίζω ότι με έβλαψε σε τίποτα. Ίσως να γλύτωσα και από μερικά κακά. Αν μη τι άλλο, δεν έκαψα τα καλά μου τα χαρτιά. Έτσι κι αλλιώς, κακά τα ψέματα, όπου πήγαινα, τα παλιά θέλανε από μένα. Και το ότι δε με βλέπανε στην τηλεόραση, καλό μου έκανε. Όλη αυτή η ιστορία , αν το καλοσκεφτείς, είναι μια ιστορία πέντε χρόνων. Από τότε, έχουν περάσει άλλα είκοσι, κι εγώ – συν Θεώ – εξακολουθώ να υπάρχω».

Όχι, δεν ήταν «νέο κύμα». Ήταν μια λαϊκή τραγουδίστρια στο δρόμο της Βίκυς Μοσχολιού. Η ίδια έλεγε ότι της άρεσε να λέει «αντρικά» τραγούδια και είχε για πρότυπο την Μοσχολιού και τον Μπιθικώτση. Υπήρξε η λαϊκή επιλογή της «Λύρα» του Αλέκου Πατσιφά.  Τη στήριξαν πρώτοι και περισσότερο  ο Μίμης Πλέσσας και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Με τα τραγούδια που της έδωσαν στο «Δρόμο», δίπλα στον Γιάννη Πουλόπουλο και πολλά άλλα. Ύστερα, ήρθαν ο Λίνος Κόκοτος, ο Γιώργος Κοντογιώργος, ο Βαγγέλης Πιτσιλαδής, ο Θόδωρος Τζίφας, ο Βασίλης Κουμπής αλλά και ο Γιώργος Μητσάκης, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Αργύρης Κουνάδης… Όντως, μέσα σε πέντε χρόνια έγιναν όλα αυτά. 1969 μέχρι 1974. Και αν πιστέψουμε τους αριθμούς προβολών του You tube, το πιο περιζήτητο από τα τραγούδια που είπε,  το «Καινούργιο μου φεγγάρι», έχει πάνω από 4 εκατομμύρια προβολές – ακροάσεις σ’ αυτά τα τελευταία χρόνια στην πρώτη του εκτέλεση. Και πολλές δεύτερες εκτελέσεις. Είναι καμιά δεκαριά ακόμη τραγούδια που έχει πει η Ρένα Κουμιώτη και μετράνε εκατοντάδες χιλιάδες προβολών στα νεώτερα χρόνια. Συνολικά, έχει ηχογραφήσει λίγο περισσότερα από 130 τραγούδια. Ο κύκλος έκλεισε το 1976 με το «Δρόμο για το Τσιμενλί», την «εποποιία του Πόντου»,  του Γρηγόρη Σουρμαίδη και του Γιώργου Καλαμαριώτη. Συνέχισε βέβαια να εμφανίζεται – όταν το επέλεγε – βασισμένη όμως πάντα σ’ αυτό το υλικό. Και παραμένει μέχρι σήμερα στα ακούσματά μας, κορυφαία περίπτωση τραγουδίστριας με τέτοια δυναμική στην έκφραση.  Στην εκπομπή, διαλέγουμε τραγούδια που αγαπάμε, κάποια που μας λείπουν αλλά και κάποια που θέλουμε να θυμηθούμε από όσα έχει τραγουδήσει. Και στεκόμαστε σε αφηγήσεις της, για την εποχή που γράφτηκαν. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΥΓ : Η εικόνα της ανάρτησης από το εξώφυλλο του πρώτου προσωπικού της δίσκου. Η εικόνα μιας στιβαρής νεότητας, ίσως η πιο ισχυρή και για τις ερμηνείες της. 

σχετικα ondemand