Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Ο Νίκος Ξανθόπουλος με τον Πάνο Γεραμάνη (α’ μέρος) | 28.02.2023

«Όσα θυμάται κι όσα αγάπησε…»

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, Τετάρτη 1 και Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Έχοντας διαβάσει και αρχειοθετήσει όσα γράφτηκαν αυτό τον καιρό για τον Νίκο Ξανθόπουλο, με αφορμή το τελευταίο του ταξίδι, ένοιωσα την ανάγκη να ακούσω τον ίδιο – με τη φωνή του – να μιλάει για τη ζωή του, για τις ταινίες, για την πορεία του στο τραγούδι. Τις τελευταίες δεκαετίες, ήταν μια «φωνή» που αφηγούνταν ΓΡΑΠΤΑ από την σελίδα του στο φέισμπουκ. Και τέτοιες ιστορίες αλλά και ιστορίες σύγχρονης ζωής. Όλο και πιο λίγοι όμως και μάλιστα από τους νεώτερους, είχαν ακούσει τον ίδιο ΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ, να μιλάει για όλα αυτά. Έτσι κι αλλιώς το έκανε λίγες φορές κι ακόμα πιο λίγες συστηματοποιημένα. Μια από τις πιο συστηματικές καταγραφές, είναι αυτή στους «Λαϊκούς βάρδους» του Πάνου Γεραμάνη, το καλοκαίρι του 1992 – τα παιδιά που γεννήθηκαν τότε, είναι ήδη 31 χρόνων!

«Σα να ‘ταν χθες, μα πάει καιρός» που έλεγε και στην τελευταία του ηχογράφηση στα 2017! Ξανακούγοντάς τις αφηγήσεις, τις σκέψεις και τις εκτιμήσεις του Νίκου Ξανθόπουλου από τότε, διαπίστωσα ότι σε πολλά σημεία μας αφορούν και σήμερα. Και πιο πολύ αυτό που ήθελα, ήταν να ξανακουστεί η χροιά της φωνής του, ο τρόπος σκέψης και συζήτησης. Όχι όπως τα μεταφέρουν όσοι τα άκουσαν κάποια στιγμή, αλλά όπως καταγράφηκαν από τον ίδιο – με τη συνδρομή του Πάνου Γεραμάνη. Και φυσικά, ανάμεσα σ’ αυτά και τα τραγούδια του, ίσως διαβάσουμε και κάποια μικρά αποσπάσματα από όσα γράφτηκαν τελευταία ή από όσα έγραψε ο ίδιος μετά! Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΣΗΜ : Ο υπότιτλος της εκπομπής, με αφετηρία τον τίτλο της αυτοβιογραφίας του. Στην εικόνα της ανάρτησης, ο Νίκος Ξανθόπουλος την εποχή που έγινε και η ηχογράφηση της συνομιλίας – χρόνια του ‘90. Βιβλίο, Εξώφυλλο περιοδικού και δισκογραφία…

σχετικα ondemand