Με τα Πόδια Μέχρι την Αλήθεια Λίνα Νικολακοπούλου, Αλεξάνδρα Χριστακάκη
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» – ο Γιώργος Φαράκλας στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Σάββατο 31 Ιουλίου, στις 6 το απόγευμα, η Λίνα Νικολακοπούλου και η Αλεξάνδρα Χριστακάκη, φιλοξενούν τον Γιώργο Φαράκλα, καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μεταφραστή του βιβλίου του Eric Vuillard «Ο πόλεμος των φτωχών» (εκδόσεις Πόλις).
Στο επίκεντρο του βιβλίου το ζήτημα της κοινωνικής ανισότητας. Ο Vuillard αφηγείται υποφωτισμένα ιστορικά γεγονότα: την εξέγερση των φτωχών εργατών και αγροτών το 1524 που ξεκίνησε από τον Νότο της Γερμανίας και εξαπλώθηκε στην Ελβετία και την Αλσατία. Πρωτεργάτης ο Τόμας Μύντσερ, Ιεροκήρυκας και οπαδός της Μεταρρύθμισης, ο οποίος όμως συγκρούστηκε και με τον Λουθηρανισμό, όταν ο Λούθηρος υπαναχώρησε και αποκήρυξε την εξέγερση των χωρικών και των φτωχών. Μια εξέγερση που πνίγηκε στο αίμα. Οι αγρότες και οι φτωχοί των πόλεων με την απόσχιση από την παπική εκκλησία βρήκαν ευκαιρία για να ζητήσουν κοινωνικές αλλαγές και ελευθερίες: να διαλέγουν τους κληρικούς τους, να μειωθεί η δεκάτη αγροτική φορολογία, να καταργηθεί η δουλοπαροικία, να περιοριστεί η εξουσία των φεουδαρχών. Ο Λούθηρος και το Κίνημα της Μεταρρύθμισης αρχικά στήριξε τους εξεγερμένους, όμως έκανε πίσω μπροστά στην εξουσία των ευγενών. Όχι όμως και ο ιεροκήρυκας Τόμας Μύντσερ.
Ακούστε ιστορίες εξεγέρσεων στην Αγγλία, την Γερμανία, την Τσεχία.

σχετικα ondemand