Με τα Πόδια Μέχρι την Αλήθεια Λίνα Νικολακοπούλου, Αλεξάνδρα Χριστακάκη
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» – Η Αντωνία Ζεβόλη-Νταουντάκη και η Ντόρα Παραθυρά στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Η συγγραφέας Αντωνία Ζεβόλη- Νταουντάκη και η ηρωίδα του βιβλίου της “Εμείς θα ζήσουμε”, (εκδόσεις Εύμαρος) Ντόρα Παραθυρά, είναι οι καλεσμένες της εκπομπής «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» το Σάββατο 20 Νοεμβρίου, στις 18.00, στο Δεύτερο Πρόγραμμα.

Συζητούν με την στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου και την δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Χριστακάκη για μια ζωή που θα μπορούσε να είναι μυθιστόρημα, αλλά δυστυχώς είναι η προφορική αληθινή ιστορία της οικογένειας Παραθυρά από την Χαλκιδική, όπως την αφηγήθηκε στην συγγραφέα η κόρη που απέμεινε από την πολυμελή οικογένεια, η Ντόρα (ετών 93).

Εμείς θα ζήσουμε, αναφωνούν όσοι επέζησαν από εκτελέσεις, βασανιστήρια, εξορίες, κυνηγητό, φυλακίσεις, εικονικές εκτελέσεις, διώξεις, πείνα και φτώχεια. Θα ζήσουμε γιατί είμαστε νέοι. Θα ζήσουμε γιατί είναι οφειλή στα αδέλφια μας που εκτελέστηκαν στην Κατοχή και στον Εμφύλιο από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους. Θα ζήσουμε, θα ερωτευτούμε, θα κάνουμε απογόνους, θα σπουδάζουμε, θα τραγουδήσουμε, θα χαρούμε την ζωή που μας την ακρωτηρίασαν.

Σε μια οικογένεια συμπυκνώνεται η Ιστορία της Ελλάδας και πολλές τραγωδίες μαζί. Ο δάσκαλος πατέρας που βρέθηκε να περνά την νιότη του ως όμηρος στο στρατόπεδο Γκερλιτς των Γερμανών στον Α Παγκόσμιο πόλεμο, από το οχυρό Ρούπελ που υπηρετούσε, που επηρεάστηκε από την Ρόζα Λούξεμπουργκ και τους Σπαρτακιστές, αυτός που στην Κατοχή βίωσε την εκτέλεση του Επονίτη 20χρονου μεγαλύτερου γιου του και την δική του εικονική εκτέλεση πάνω από τον μαζικό τάφο του παιδιού του και συγχωριανών του. Τον συναντάμε στο Εμφύλιο εξόριστο στην Μακρόνησο με τον μικρότερο γιό του και τις δύο του κόρες. Και εκεί που λες τελείωσαν τα βάσανα ,βιώνει και δεύτερη εκτέλεση του άλλου του παιδιού ,του 22χρονου μειλίχιου Αντάρτη, ο οποίος το 1951, χαράματα, μαζί με τον Νικηφορίδη, χωρίς να προλάβουν την Αμνηστεία, εκτελέστηκε.

Δεν είναι μυθιστόρημα είναι προφορική ιστορία.

σχετικα ondemand