Με τα Πόδια Μέχρι την Αλήθεια Λίνα Νικολακοπούλου, Αλεξάνδρα Χριστακάκη
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» – Η Νένα Μεντή στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Σάββατο 06 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα και στο Δεύτερο Πρόγραμμα, η Λίνα Νικολακοπούλου και η Αλεξάνδρα Χριστακάκη συζητούν με τη Νένα Μεντή για την ζωή και την εκρηκτική προσωπικότητα της Μαρίκας Κοτοπούλη.

Η Νένα Μεντή υποδύεται την μεγάλη θεατρίνα στην ομώνυμη θεατρική παράσταση που ανεβαίνει στο Θέατρο «Χώρα» σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια. Μια παράσταση που αφ’ ενός σκιαγραφεί με απόλυτα ακριβή ιστορικά στοιχεία την κοινωνικοπολιτική ζωή της Ελλάδας από την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου έως και τον Εμφύλιο, περίοδο την οποία έζησε η Μαρίκα Κοτοπούλη, αφετέρου ξεδιπλώνει την πολυσχιδή προσωπικότητά της.

Ατίθαση, ασυμβίβαστη, αντικομφορμίστρια, φεμινίστρια, σεξουαλικά απελευθερωμένη, παραδομένη στα πάθη. Το 1907 ανεβάζει το έργο της πρώτης φεμινίστριας της Καλλιρόης Παρέν. «Θάλασσα και φωτιά». Κοσμοπολίτισσα και πολυταξιδεμένη αν και δεν της επέτρεψε η φτώχεια να πάει σχολείο. Γεννήθηκε στην κυριολεξία στο θεατρικό σανίδι το 1887 και μεγάλωσε στα παρασκήνια. Ορκισμένη αντίπαλος της Κυβέλης, όμως στο τέλος συνεργάστηκαν. Γενναιόδωρη με τους νέους καλλιτέχνες, ανέδειξε την Λαμπέτη, τον Ηλιόπουλο, την Μελίνα. Καθιέρωσε το 1951 το θεατρικό χρυσό μετάλλιο και το παραχώρησε στην Λαμπέτη. Φανατική φιλοβασιλική αλλά έκρυβε στα καμαρίνια τους κομμουνιστές στην Κατοχή και τον Εμφύλιο. Ο μεγάλος της, αλλά ανολοκλήρωτος, έρωτας ο Ίων Δραγούμης. Φανατική δημοτικίστρια, με πρωταγωνιστικό ρόλο στα “Ορεστειακά”, όπου επέμενε να παίζονται οι αρχαίες τραγωδίες στην καθομιλουμένη. Οπαδός της ελευθερίας, έβγαλε πύρινο λόγο και τραγούδησε τον Εθνικό Ύμνο, στην κηδεία του Παλαμά το 1943. Η ζωή της Μαρίκας Κοτοπούλη, ένας ολόκληρος κόσμος.

σχετικα ondemand