Με τα Πόδια Μέχρι την Αλήθεια Λίνα Νικολακοπούλου, Αλεξάνδρα Χριστακάκη
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» – η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου στο Δεύτερο Πρόγραμμα

Η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου, καλεσμένη στην εκπομπή “Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια”, Σάββατο  24 Απριλίου 2021, στις 18.00 στο Δεύτερο Πρόγραμμα, σε μία συζήτηση για τον Φιλελληνισμό, την Διεθνή των Φιλελευθέρων και το Διεθνές Περιβάλλον το 1821. Οδηγός το βιβλίο της ιστορικού Άννας Καρακατσούλη “Μαχητές της Ελευθερίας και 1821. Η ελληνική Επανάσταση και η διεθνική κατάσταση “. Μέσα από πηγές  σκιαγραφείται ο παγκόσμιο χάρτης της δεκαετίας του 1820,αποδεικνύοντας την αλληλεπίδραση των ριζοσπαστικών και Φιλελευθέρων κινημάτων της περιόδου μετά την ήττα του Ναπολέοντα, την Παλινόρθωση της μοναρχίας, την πάλη των λαών κόντρα στην Ιερά Συμμαχία  με οδηγό τις ιδέες του Γαλλικού Διαφωτισμού και την κατάρρευση της αγγλικής και ισπανικής αποικιοκρατίας στην Αμερική.
Οι ριζοσπαστικές ιδέες διαδίδονται και οι φορείς της νεωτερικότητας ήταν οι “μαχητές της Ελευθερίας” οι ριζοσπάστες της Εποχής κυρίως παροπλισμένοι στις χώρες τους, διωκόμενοι και απόστρατοι αξιωματικοί της Μεγάλης Στρατιάς του Ναπολέοντα που ως μέλη μιας “Φιλελεύθερης Διεθνούς” προσομοίωση των μετέπειτα “Διεθνών Ταξιαρχιών” περιφερόταν ανά τον κόσμο, επιδιώκοντας να ανακόψουν την Παλινόρθωση της Μοναρχίας πολεμώντας ως μαχητές δίπλα στους αντάρτες της εποχής. Στην Ιβηρική Χερσόνησο πριν ξεσπάσει η Ελληνική Επανάσταση υπήρχε κίνημα ενάντια στους Βωρβόνους, στην Ιταλία, την Νάπολη, την Σικελία και το Πεδεμόντιο, την ίδια χρονική περίοδο, υπήρχε αντίσταση κατά των Αυστριακών. Στην Βαλκανική χερσόνησο προηγείται η αντίσταση των Σέρβων κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, χωρίς να τίθεται θέμα ανεξαρτησίας, αλλά μόνο Αυτονομίας. Στην Βόρεια Αμερική η Αγγλία ηττάται και χάνει 13 Πολιτείες που ήταν αποικίες της και έτσι αναζητά νέες αγορές σε Ινδία  χρησιμοποιώντας  ή εργαλειοποιώντας τα Επτάνησα και την ελληνική Επανάσταση. Στην Λατινική Αμερική, οι Ισπανοί αποικιοκράτες ηττώνται από τον Μπολιβάρ! Αυτό είναι το διεθνές κλίμα μέσα στο οποίο ζυμώθηκαν οι ιδέες της Εθνικής Ανεξαρτησίας της Ελλάδας και της δημιουργίας ανεξάρτητου κράτους.
Στο βιβλίο επίσης γίνεται χαρτογράφηση χωρίς ηρωοποίηση των 1500 μαχητών Φιλελλήνων και των Επιτροπών Αλληλεγγύης τα λεγόμενα Κομιτάτα που δημιουργήθηκαν σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που εξέδιδαν έντυπα, κείμενα στήριξης του Αγώνα, συγκέντρωναν χρημάτα, τρόφιμα και είχαν μέριμνα για ορφανά και σκλάβους. 1500 περίπου ήταν οι στρατιώτες Φιλέλληνες που πολέμησαν δίπλα στους Έλληνες. Γερμανοί στην πλειοψηφία τους με το φαντασιακό της αναβίωσης της κλασσικής αρχαιότητας.

σχετικα ondemand