Με τα Πόδια Μέχρι την Αλήθεια Λίνα Νικολακοπούλου, Αλεξάνδρα Χριστακάκη
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» – Δημήτρης Καταλειφός “Συμπληγάδες γενεθλίων”

Η ζωή του σεμνού μα σπουδαίου ηθοποιού Δημήτρη Καταλειφού, στην εκπομπή “Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια”, Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021 στις 18.00 και στο Δεύτερο Πρόγραμμα. Η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου και η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Χριστακάκη συζητούν με τον Δημήτρη Καταλειφό, για όλα αυτά που τον ώθησαν να γράψει το πρώτο του λογοτεχνικό βιβλίο με τίτλο “Συμπληγάδες γενεθλίων” από τις εκδόσεις Πατάκη.
Εξήντα πέντε κείμενα ποιητικής πρόζας, όσα και τα χρόνια του που γράφτηκαν κατά την διάρκεια της πρώτης καραντίνας και ολοκληρώθηκαν την παραμονή των γενεθλίων του. Κάθε κείμενο και μια σύσταση. Κάθε κείμενο και μια ταυτότητα, ένα αποτύπωμα της ζωής του. Οι γονείς του, ο πατέρας που αγαπούσε τα περιστέρια, η μητέρα που καβούρδιζε τον χαλβά, η ευτυχία, η παιδική ηλικία, η μνήμη, οι απόντες, οι αξίες, ο χρόνος, η απώλεια, ο έρωτας, το θέατρο, οι ελλείψεις, οι πληγές, οι λέξεις, η περισυλλογή, η σιωπή, η ποίηση, η ζωγραφική, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Αθήνα, ο κινηματογράφος, η μοναξιά, τα βιβλία, η εξάρτηση από τα αντικείμενα ο Βάρναλης, ο Σεφέρης. Όλα αυτά είναι η δική του ζωή. Είναι το δικό του ορυχείο. Θυμάται τον Πέλο Κατσέλη, και το θεατρικό εργαστήρι στην Νέα Σμύρνη, την Έλλη Λαμπέτη, τον Κάρολο Κουν, τον Βογιατζή, τις χαρές μα και τις στερήσεις μιας ζωής αφιερωμένης στο θέατρο, την συμβολή της Νομικής που φοίτησε στην ορθή χρήση των λέξεων και τον τρόπο που ενσωματώνει τον ρόλο που υποδύεται. Γεμίζει τετράδια ολόκληρα σκιαγραφώντας και σκανάροντας τον χαρακτήρα του ρόλου του.
Ο δεύτερος εγκλεισμός τον βρίσκει να καταπιάνεται με διηγήματα. Όσο για τους πίνακες ζωγραφικής του, ευελπιστεί να γίνουν κάποτε λεύκωμα.
Όταν αρθεί η καραντίνα, ο Μπέκετ τον περιμένει.

σχετικα ondemand