Με τα Πόδια Μέχρι την Αλήθεια Λίνα Νικολακοπούλου, Αλεξάνδρα Χριστακάκη
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» – Ιωάννης Καποδίστριας “Το πικρό ποτήρι”

Η εκπομπή “Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια” μας συστήνει αυτό το Σάββατο 16 Ιανουαρίου, στις 18.00, τον Καποδίστρια. Η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου και η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Χριστακάκη συζητούν με την ιστορικό Λένα Διβάνη για την προσωπικότητα του Α’ Κυβερνήτη της Ελλάδας που δολοφονήθηκε από χέρι Ελλήνων πριν προλάβει να δει την πραγμάτωση του οράματος του για το νέο ελληνικό κράτος.
Το βιβλίο “Το πικρό ποτήρι” της Λένας Διβάνη είναι αφιερωμένο «στον μοναχικό ήρωα που βάδιζε οδηγημένος αποκλειστικά από τις Αρχές του, και γι’ αυτό έπραττε πάντα τα “δέοντα” μέχρι το τέλος, μέχρι τη στιγμή που ξεψύχησε δολοφονημένος από χέρι ελληνικό»: στον Ιωάννη Καποδίστρια, και στο ανεκπλήρωτο ειδύλλιό του με τη Ρωξάνδρα Στρούτζα. Χαρτογραφείται παράλληλα το πολιτικό κάδρο της Ευρώπης του 19ου αιώνα.
Ο Καποδίστριας ήταν αντιήρωας. Κερκυραίος, όταν τα Επτάνησα δεν ανήκαν στην Ελλάδα, αλλά περιοδικά στους Ενετούς, στους Γάλλους, στους Άγγλους. Δεν συμμετείχε στον ένοπλο αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία τους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, γιατί ήταν διπλωμάτης της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, και μάλιστα Υπουργός Εξωτερικών. Κοσμοπολίτης .Εζησε σε Αγία Πετρούπολη ,Βουκουρέστι, Βιέννη, Ζυρίχη, Παρίσι. Συμμετείχε στην διπλωματία για την χάραξη των συνόρων στην Ευρώπη μετά τους Ναπολεόντιους πολέμους. Ήταν εκσυγχρονιστής, δεν δήλωνε επαναστάτης, ήταν ενάντια στην χρήση της βίας, φοβικός απέναντι στις μεθόδους της Γαλλικής Επανάστασης. Δεν ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Ο μορφωμένος Έλληνας πολίτης ήταν το μέλημά του. Συγκρούστηκε με προεστούς, πρόκριτους, κλήρο, οπλαρχηγούς και δημόσιους υπαλλήλους. Και βέβαια έχασε.

σχετικα ondemand