Με τα Πόδια Μέχρι την Αλήθεια Λίνα Νικολακοπούλου, Αλεξάνδρα Χριστακάκη
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Ο Θανάσης Χατζόπουλος «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7

Ο Θανάσης Χατζόπουλος, συγγραφέας της συλλογής διηγημάτων με τίτλο “Ιστορικός Ενεστώς” Εκδόσεις “Πόλις”, είναι καλεσμένος της Λίνας Νικολακοπούλου και της Αλεξάνδρας Χριστακάκη στην εκπομπή “Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια “, το Σάββατο 7 Μαΐου 2022,.

Η περιπέτεια της σκέψης ξεκινά από τον τίτλο, που σε οδηγεί να ξανασκεφτείς τους συντακτικούς κανόνες της αφήγησης που για να φέρεις το παρελθόν στο παρόν χρησιμοποιείς ιστορικό ενεστώτα. Και από τους κανόνες της γραμματικής πάμε στους κανόνες της ζωής και στην τόσο πολυχρησιμοποιημένη λέξη της «κανονικότητας».
Ο συγγραφέας αποδομεί την λέξη κανονικότητα και αμφισβητεί την διάκριση «κανονικού» και «μη κανονικού», χωρίς να υπάρχει στο κείμενο ούτε μια αναφορά στην συγκεκριμένη λέξη. 21 διηγήματα, 21 ιστορίες ανθρώπων που ήρθαν αντιμέτωποι με τον θάνατο διανύοντας βραχύ ή μακρύ χρόνο ζωής , που έζησαν σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας ,από το 1896 και την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι το 2004, χωρίς όμως οι πολιτικές συγκυρίες να αλλάξουν και να βελτιώσουν τις νοοτροπίες τους. Αμετακίνητοι, παρά τις αλλαγές του πολιτικού σκηνικού. Παντού καιροφυλακτεί ο θάνατος, αποδεικνύοντας ότι ο βασικός κανόνας της ζωής είναι η θνητότητα. Φωτίζονται μέσα και έξω οι ζωές των ανθρώπων και με αριστοτεχνικό τρόπο γίνεται το ψυχογράφημα του ήρωα που βιώνει τον θάνατο. Στοχασμοί όχι μεταφυσικοί , αλλά υπαρξιακοί.
Η ζωή των πρωταγωνιστών περνάει από το κανονικό στο μη κανονικό συνεχώς, οι εναλλαγές είναι σαν σπιράλ και το τέλος το μόνο σίγουρο.

σχετικα ondemand