Με τα Πόδια Μέχρι την Αλήθεια Λίνα Νικολακοπούλου, Αλεξάνδρα Χριστακάκη
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Η Ελένη Θωμά «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7

Μεγάλο Σάββατο 23 Απριλίου, στις 18.00 στην εκπομπή «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» η Λίνα Νικολακοπούλου και η Αλεξάνδρα Χριστακάκη συζητούν με την Ελένη Θωμά για το νέο της βιβλίο «Α, ρε μαμά».

Ένα βιβλίο ψυχαναλυτικό, για όσες  γυναίκες θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους, να προλάβουν να ζήσουν αυτά που ονειρεύτηκαν. Να σπάσουν τις σιωπές την ενοχή, την ντροπή, να μην φοβηθούν τις απώλειες φίλων και συγγενών, να είναι έτοιμες για ταξίδια με οδύνη και πόνο για να αποκαλύψουν αλήθειες που θα λύσουν δικά τους ζητήματα.

Η ηρωίδα του βιβλίου, η νηπιαγωγός Άννα, αναζητώντας τρόπους, με την βοήθεια των ψυχαναλυτών, να αντιμετωπίσει τα προσωπικά της αδιέξοδα, βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα μυστικό: η μάνα της είχε ένα εξώγαμο στην μετεμφυλιακή Ελλάδα που δολοφονήθηκε στις πρώτες ώρες της ζωής τους. Από ποιόν; Από την μάνα της; Από τον βιαστή(;) ή τον εραστή της(;). Αναζητώντας απαντήσεις και μέσα από τις αντιφατικές συμβουλές των ψυχοθεραπευτών ταξιδεύει στον χρόνο, πηγαινοέρχεται σε περιοχές που έζησε η μητέρα της, που δικάστηκε, που φυλακίστηκε, συνάντησε συγγενείς επιχειρώντας να σπάσει τις σιωπές τους και ανακαλύπτοντας πώς όλοι ήξεραν, δεν μιλούσαν, δεν απέτρεψαν το κακό, δεν συμπαραστάθηκαν σε μια γυναίκα που έζησε στην μετεμφυλιακή ανδροκρατούμενη Ελλάδα της φτώχειας. Γιατί έκανε αυτό το οδυνηρό ταξίδι: «Όλη μου η προσπάθεια ήταν να βρω εσένα μάνα ή τον ΕΑΥΤΟ μου; Προσπάθησα να βρω τον εαυτό μου και έπεσα πάνω σε σένα. Δεν πορεύεται ο άνθρωπος μόνος του, μάνα, κουβαλάει μαζί του τους προγόνους του. Έψαξα. Έπεσα πάνω σου. Ξαναγύρισα σε μένα. Βρήκα την κόρη μου, κατάλαβα τους γιούς μου. Φύγε ήσυχη. Σ ευχαριστώ . Αντίο μαμά» λέει η ηρωίδα.

Το «Α, ρε μαμά» είναι μια ανθρώπινη ιστορία αυτογνωσίας που συνδέει την Ελλάδα των μνημονίων με την Ελλάδα μετά τον Εμφύλιο. Ανιχνεύει τις σχέσεις μάνας-κόρης με απρόοπτα και ανατροπές, μέχρι την τελική λύτρωση.

σχετικα ondemand