Καινά Δαιμόνια Πανταζής Τσάρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Τα Πουλιά Ανήκουν Στον Ουρανό του Ανδρέα Κατερινόπουλου | 02.12.2023

Τον συνθέτη και πιανίστα Ανδρέα Κατερινόπουλο, φιλοξενούν το Σάββατο 02 Δεκεμβρίου, τα “Καινά Δαιμόνια” και ο Πανταζής Τσάρας. Παρουσιάζονται σε πρώτη πανελλαδική μετάδοση αποσπάσματα από το νέο μουσικό έργο με γενικό τίτλο «Τα Πουλιά Ανήκουν Στον Ουρανό» που ηχογραφήθηκε στο Studio B Της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Αραβίδη. Η ηχογράφηση αυτή εντάσσεται στον Κύκλο των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ Νέα Ελληνική Δημιουργία.

Το έργο «Τα Πουλιά ανήκουν στον Ουρανό» σε πλήρη εξέλιξη είναι μια Σουίτα για μπαλέτο. Αποτελείται κυρίως από λαϊκότροπες συνθέσεις που βασίζονται σε ελληνικούς χορούς για σοπράνο, φλάουτο, όμποε, ορχήστρα εγχόρδων, μπουζούκι, μαντολίνο, πιάνο, κρουστά & αφηγητή. Πρόκειται για ένα έργο αφιερωμένο στην ελευθερία της ανθρώπινης ύπαρξης, εμπνευσμένο από το ποίημα του Κ.Π.Καβάφη “Darkness and Shadows” που εξυψώνει τα ανθρώπινα ιδανικά, υμνεί την δίψα του ανθρώπου για ελευθερία, υμνεί τον έρωτα, τον αέναο αγώνα του για μια καλύτερη ζωή, την ανάγκη του να ενωθεί με το μπλε τ’ ουρανού, να πετάξει, να ενωθεί με το θείο και το φως.

Κατά την διάρκεια του έργου ακούγονται μελοποιημένα τα ποιήματα :

Λίγο Ακόμα” του Γεώργιου Σεφέρη, “Η Κιθάρα” του Federico Garcia Lorca σε ελεύθερη απόδοση στα Ελληνικά της στιχουργού Λίνας Δημοπούλου, η “Πρώιμη Βροχή” του Enrique Falcon σε μετάφραση του Κωνσταντίνου Βραχνού καθώς επίσης και το ποίημα “Darkness and Shadows” του οικουμενικού Κ. Π. Καβάφη σε απαγγελία του ίδιου του συνθέτη.

Ερμηνεύει η διακεκριμένη mezzo soprano της Λυρικής Σκηνής Ελένη Βουδουράκη.

Πληροφορίες
Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ – Κύκλος Ελληνική Δημιουργία
Μουσική Διεύθυνση : Γιώργος Αραβίδης
Σοπράνο: Ελένη Βουδουράκη
Σύνθεση – Ενορχήστρωση: Aνδρέας Κατερινόπουλος
Ποίηση: Γεώργιος Σεφέρης, F. G. Lorca, Κ. Π. Καβάφης, Enriquez Falcon
Στιχουργοί: Λίνα Δημοπούλου, Κώστας Βραχνός
Σολίστες
Μπουζoύκι – Μαντολίνο: Δημήτρης Κουφογιώργος
Kιθάρα: Αντώνης Μυτακίδης
Στο πιάνο & στην απαγγελία ο συνθέτης
Ηχογράφηση: Kώστας Γιαννακόπουλος
Tune Master: Χριστίνα Σιώρου
Παραγωγή: Βασίλης Δραμουντάνης


Καινά Δαιμόνια – Μια ραδιοφωνική συνάντηση κάθε Σάββατο στις 22:00 που μας οδηγεί μέσα από τους ήχους της ελληνικής δισκογραφίας του χθες και του σήμερα σε ένα αέναο μουσικό ταξίδι.

Επιμέλεια – Παρουσίαση : Πανταζής Τσάρας

Ηχογράφηση εκπομπής : Αργύρης Παντελιάδης

σχετικα ondemand