Η ελευθερία είναι ο πρώτος καρπός της συνείδησής μας. Ανήμερα 17 Νοέμβρη, 8 με 10 το πρωί στο Δεύτερο Πρόγραμμα, ψηλαφούμε συντροφιά τη διαδρομή της στον χρόνο, με οδηγό τη σκέψη διανοούμενων και τραγούδια που μιλούν για την Ελλάδα και την ελευθερία.
- Με ποιο ποίημά του ο Κώστας Καρυωτάκης μίλησε προφητικά για τα οικονομικά δεσμά του 20ου αι;
- Όλοι οι ήρωες ποιού Έλληνα διανοητή αγωνίζονται για να κατακτήσουν κάποια μορφή ελευθερίας;
- Ποιος απαγορεύει στον άνθρωπο «να παραμένει πάνω σ’ αυτή τη γη με τα τέσσερα»;
- Ποιος κορυφαίος ποιητής συμμετείχε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου αν και αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας;
- Διαφέρει η έννοια της ελευθερίας στην αρχαία Ελλάδα με τον σύγχρονο ορισμό της; Τί απαντά η διαπρεπής ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί;
- Πώς μίλησε ο Σεφέρης στο τελευταίο ποίημά του, για την επερχόμενη τιμωρία των τυράννων της εποχής του;
- Τι απαιτεί η εξουσία από την Τέχνη;
Κι ακόμη: - – Ποιά “ιέρεια” των φάδος, γκρέμισε τα σύνορα κρατών, φυλών και φύλων;
- – Πώς μας εκπαιδεύει στην αναμονή ο Τσαρλς Μπουκόφσκι;
- -Ποια αυτοκράτειρα ήταν εξίσου αχόρταγη για εξουσία και έρωτα;
- -17 Νοέμβρη του ’93 μας αποχαιρέτησε ο Γιώργος Μητσάκης: σιγομουρμουρίζουμε επιτυχίες του και ξεφυλλίζουμε το άλμπουμ της ζωής του.
Και ο πίνακας. «Οι φοιτητές» του Κώστα Περράκη. Γλύπτης, ζωγράφος, χαράκτης, κεραμίστας και σκηνογράφος, μία γνήσια και πολύπλευρη εικαστική «φωνή» που σίγησε το 2004. Το ζωγραφικό του έργο περιλαμβάνει θέματα από την Κατοχή, την Αντίσταση, τον Εμφύλιο αλλά και την εξέγερση των λαών της Αφρικής εναντίον της αποικιοκρατίας.
«Έχει η ζωή γυρίσματα» Μία δίωρη ραδιοφωνική περιπλάνηση, τα πρωινά του Σαββατοκύριακου. Σελίδες πολιτισμού, ιστορίες για την Τέχνη και την επιστήμη, πρόσωπα γνωστά και άγνωστα που οι επιλογές τους άνοιξαν δρόμους, ερωτήσεις που γεννούν αναπάντεχες απαντήσεις, σε μία δίωρη ραδιοφωνική περιπλάνηση, τα πρωινά του Σαββατοκύριακου στο Δεύτερο Πρόγραμμα, συντροφιά με τη Λίτσα Τότσκα. Όπως είπε και ο Σοφοκλής: «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως»