Έχει η Ζωή Γυρίσματα Λίτσα Τότσκα
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Έχει η ζωή γυρίσματα με τη Λίτσα Τότσκα | 13.01.2024

Τιμάμε τη γέννηση του Κωστή Παλαμά και ταξιδεύουμε με μελοποιημένα ποιήματά του, Σάββατο πρωί (8 με 10) στο Δεύτερο Πρόγραμμα. Διαχρονικός ο λόγος του, γιατί πάντα οι κινήσεις των μεγάλων στη διεθνή πολιτική και οικονομική σκακιέρα, καθορίζουν τις τύχες των λαών.

  • Ποιος πολιτισμός οδηγήθηκε πρώτος στην ιδέα της μοίρας;
  • Ποια πουλιά μπορεί ν’ αργήσουν να επιλέξουν σύντροφο αλλά όταν το αποφασίσουν δεν αλλάζουν ποτέ γνώμη;
  • Γιατί το μήλο συνδέεται αλληγορικά με τη σεξουαλική ηδονή;
  • Είμαστε σίγουροι ότι οι πρωτόπλαστοι… έφαγαν το μήλο;
  • Πώς ο Τσαρλς Μπουκόφσκι μας εκπαιδεύει στην αναμονή για «το επόμενο τρένο»;
  • Τί γράφει ο ψυχοθεραπευτής Χόρχε Μπουκάι για το «για πάντα» της αγάπης;
  • Ποιος διάσημος κωμωδιογράφος πήγε στρατό με τον φιλόσοφο Επίκουρο, συζούσε με την  περιβόητη εταίρα Γλυκέρα και έγραψε ιστορία στη Νέα Αττική Κωμωδία;

Και ο πίνακας. «Οι ποιηταί» του Γεωργίου Ροϊλού.  Έξι μεγάλες φυσιογνωμίες, κύριοι εκπρόσωποι της «Νέας Αθηναϊκής Σχολής» ή της «γενιάς του 1880» όπως επίσης αποκαλούνταν. Γεώργιος Δροσίνης, Γεώργιος Στρατήγης, Ιωάννης Πολέμης, Κωστής Παλαμάς, Γεώργιος Σουρής και Αριστομένης Προβελέγγιος ο οποίος τους διαβάζει από χειρόγραφο κάποιο ποίημά του. Όπως αναφέρει ο Τύπος της εποχής ο πίνακας  φιλοτεχνήθηκε γύρω στα 1916. Ωστόσο καθυστέρησε να ολοκληρωθεί διότι ο Αριστομένης Προβελέγγιος είχε αποκλειστεί στο νησί του τη Σίφνο από το 1914 (λόγω Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου) και επέστρεψε στην Αθήνα το 1919 για να ποζάρει. Επιστολή του Προβελέγγιου (25 Μαΐου 1916) προς τον στενό του φίλο Ιωάννη Γρυπάρη αποκαλύπτει ότι αρχικά ο Ροϊλός ήθελε τον Γρυπάρη: όταν εκείνος αρνήθηκε  λόγω μετριοφροσύνης, επέλεξε τον Στρατήγη. Ο Γεώργιος Ροϊλός, επιφανής της «Ομάδας του Μονάχου», αγαπούσε τα ιστορικά θέματα και την προσωπογραφία.  


«Έχει η ζωή γυρίσματα» Μία δίωρη ραδιοφωνική περιπλάνηση, τα πρωινά του Σαββατοκύριακου. Σελίδες πολιτισμού, ιστορίες για την Τέχνη και την επιστήμη, πρόσωπα γνωστά και άγνωστα που οι επιλογές τους άνοιξαν δρόμους, ερωτήσεις που γεννούν αναπάντεχες απαντήσεις, σε μία δίωρη ραδιοφωνική περιπλάνηση, τα πρωινά του Σαββατοκύριακου στο Δεύτερο Πρόγραμμα, συντροφιά με τη Λίτσα Τότσκα. Όπως είπε και ο Σοφοκλής: «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως»

σχετικα ondemand