Κι αν «το παρελθόν είναι φάρος, όχι λιμάνι» όπως λέει ένα γνωμικό των Ρώσων, η μνήμη είναι η μόνη μας περιουσία, ένα σκαρί εμπειριών που θα μας ταξιδέψει σε νέα λιμάνια και ακρωτήρια, την Κυριακή 8 με 10 το πρωί στο Δεύτερο Πρόγραμμα.
- Έζησε μόνο 45 χρόνια. Άφησε όμως πίσω του μουσική και φλόγα και πέρασε απ’ τη μνήμη στην καρδιά. Ο Μάνος Λοίζος μας αποχαιρέτησε 17 Σεπτεμβρίου 1982 και ταξιδεύουμε με τραγούδια του.
- Το γλαυκό έχει τη δική του ιστορία…
- Η πρώτη λέξη του ήταν…μολύβι και όχι μαμά! Ποιος ήταν ο διάσημος ζωγράφος;
- Σε ποιο παιχνίδι των παιδιών δεν υπάρχει νικητής και ηττημένος;
- Ποιος συγγραφέας και ελληνιστής ύμνησε τα γλυκά του κουταλιού;
- Έχει αξία το ku-ru-so;
Κι αν κάηκε η Σμύρνη Σεπτέμβρη μήνα οι Μικρασιάτες βρήκαν τη δύναμη μέσα από το χαλασμό να κάνουν μία νέα αρχή και να μπολιάσουν με πολιτισμό και αξιοπρέπειά τη μάνα Ελλάδα. Ο προσφυγικός συνοικισμός της Θήβας φέρνει στις 9.30 στη ραδιοφωνική μας συντροφιά τον Αποστόλη Δαγδελένη, Πρόεδρο της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας και Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (ΟΠΣΕ).
Και ο πίνακας. Η «μνήμη» του σουρεαλιστή ζωγράφου Ρενέ Μαγκρίτ. Μία προτομή σαν αρχαίο γλυπτό ένα ποτήρι νερό κι ένα μήλο. Το ποτήρι συμβολίζει το μονοπάτι της γνώσης: επανέρχεται συχνά στα έργα του Μαγκρίτ. Το μήλο, τις επίγειες απολαύσεις. Γεμάτο το ποτήρι και το μήλο ολόκληρο. Το κεφάλι/γλυπτό αδύναμο να πιεί νερό ή να δαγκώσει το μήλο. Τα κλειστά μάτια υπαινίσσονται την επώδυνη βύθιση στη μνήμη, όπως μαρτυρά και η κηλίδα από αίμα στο πρόσωπο της προτομής.
«Έχει η ζωή γυρίσματα» Μία δίωρη ραδιοφωνική περιπλάνηση, τα πρωινά του Σαββατοκύριακου. Σελίδες πολιτισμού, ιστορίες για την Τέχνη και την επιστήμη, πρόσωπα γνωστά και άγνωστα που οι επιλογές τους άνοιξαν δρόμους, ερωτήσεις που γεννούν αναπάντεχες απαντήσεις, σε μία δίωρη ραδιοφωνική περιπλάνηση, τα πρωινά του Σαββατοκύριακου στο Δεύτερο Πρόγραμμα, συντροφιά με τη Λίτσα Τότσκα. Όπως είπε και ο Σοφοκλής: «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως»