“Οι όμηροι του Γκαίρλιτς: Μια απίστευτη ιστορία διχασμού και πολέμου” graphic novel σε κείμενο και σχέδιο του Θανάση Πέτρου (εκδόσεις Ίκαρος)
Συνέντευξη με τον δημιουργό κόμικς Θανάση Πέτρου για το graphic novel του “Οι όμηροι του Γκαίρλιτς: Μια απίστευτη ιστορία διχασμού και πολέμου” ( εκδόσεις Ίκαρος) το οποίο αναφέρεται σε μια αληθινή, ίσως όχι και τόσο γνωστή, ιστορία που συνέβη την περίοδο του Εθνικού Διχασμού.
Το 1916, στη διάρκεια του τρίτου χρόνου του Α΄ παγκοσμίου Πολέμου η Βουλγαρία εισβάλλει στη Μακεδονία και το Δ΄ Σώμα Στρατού, που εδρεύει εκεί, βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Η Ελλάδα ζούσε χωρισμένη στα δυο, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Η διαμάχη του βασιλιά Κωνσταντίνου με τον πρωθυπουργό Βενιζέλο για τη στάση που θα κρατούσε η Ελλάδα απέναντι στα στρατόπεδα των αντιμαχόμενων δυνάμεων του Μεγάλου Πολέμου είχε κορυφωθεί
Σε αυτές τις συνθήκες, στις 22 Σεπτεμβρίου 1916, ολόκληρο το Δ΄ Σώμα στρατού (πάνω από 7000 άνδρες) και μαζί γυναίκες, σύζυγοι αξιωματικών και υπαξιωματικών μεταφέρθηκαν και παρέμειναν για περισσότερο από δύο χρόνια σε ένα ιδιάζον καθεστώς άτυπης αιχμαλωσίας στη γερμανική πόλη Γκαίρλιτς. Στο graphic novel του ο Θανάσης Πέτρου παρουσιάζει τη διαδρομή των Ελλήνων στρατιωτών του Δ’ Σώματος Στρατού μέχρι το Γκαίρλιτς της Σαξονίας, και την επιστροφή στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 1919.