02Ιον2017 – Καλημέρα, με βιβλία για παιδιά –  Τρία βιβλία με γάτες στην εκπομπή:   -“Η γάτα κουμπάρα”, εγραψαν η Σούλα Μητακίδου και η Ευαγγελία Τρέσσου σε συνεργασία με τον Anthony L. Manna και εικονογράφησε η Σοφία Φόρτωμα (εκδ. Καλειδοσκόπιο). Στην εκπομπή αφηγείται το παραμύθι, παίζει πιάνο και τραγουδά ο μουσικός Ηρακλής Πασχαλίδης.  – “Αχ, γιατί να είμαι γάτα!” σε κείμενο και εικονογράφηση Colin και Jacqui Hawkins, σε απόδοση στα ελληνικά με υπεροχα στιχάκια της Μαριανίνας Κριεζή (εκδ. Αιώρα), στην εκπομπή  μας το διαβαζει η Νάνσυ Μοσχόβου-Φωτοπούλου  – “Η τελευταία μαύρη γάτα” του Ευγένιου Τριβιζά, σε εικονογράφηση του Στίβεν Γουέστ (εκδ. Μεταίχμιο)
Καλημέρα Αναστασία Γρηγοριάδου
0:00
0:00 LIVE
958FM  95,8 FM
958FM 95,8 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη, ΤΚ: 54636 2313338456 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 958radio.ert3@ert.gr

02Ιον2017 – Καλημέρα, με βιβλία για παιδιά – Τρία βιβλία με γάτες στην εκπομπή: -“Η γάτα κουμπάρα”, εγραψαν η Σούλα Μητακίδου και η Ευαγγελία Τρέσσου σε συνεργασία με τον Anthony L. Manna και εικονογράφησε η Σοφία Φόρτωμα (εκδ. Καλειδοσκόπιο). Στην εκπομπή αφηγείται το παραμύθι, παίζει πιάνο και τραγουδά ο μουσικός Ηρακλής Πασχαλίδης. – “Αχ, γιατί να είμαι γάτα!” σε κείμενο και εικονογράφηση Colin και Jacqui Hawkins, σε απόδοση στα ελληνικά με υπεροχα στιχάκια της Μαριανίνας Κριεζή (εκδ. Αιώρα), στην εκπομπή μας το διαβαζει η Νάνσυ Μοσχόβου-Φωτοπούλου – “Η τελευταία μαύρη γάτα” του Ευγένιου Τριβιζά, σε εικονογράφηση του Στίβεν Γουέστ (εκδ. Μεταίχμιο)

 
-Όταν η γάτα, η Ρορό, προτείνει στους συγκάτοικούς της ποντικούς να γίνουν κουμπάροι, για να πάψει να τους κυνηγά, εκείνοι πηδούν από τη χαρά τους. Πώς θα πάει, όμως, μια τέτοια κουμπαριά; Το πρώτο βιβλίο που θα ακούσουμε στην εκπομπή είναι «Η γάτα κουμπάρα» που εγραψαν η Σούλα Μητακίδου και η Ευαγγελία Τρέσσου σε συνεργασία με τον Anthony L. Manna και εικονογράφησε η Σοφία Φόρτωμα. Η ιστορία στη μορφή που υπαρχει στο βιβλίο, αποτελεί διασκευή ενός λαϊκού παραμυθιού από τη Νάξο. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο και συνοδευεται από cd στο οποίο o μουσικός Ηρακλής Πασχαλίδης τραγουδά και αφηγείται την ιστορία, παίζοντας στο πιάνο μουσική που συνέθεσε ειδικά για τη «Γάτα κουμπάρα». Αυτήν την αφηγηση θα ακούσουμε στην εκπομπή. Και πριν ακούσουμε το παραμύθι θα μιλησουμε στην εκπομπή για αυτό με μία απο τις συγγραφείς του βιβλίου, τη Σούλα Μητακίδου, Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Α.Π.Θ.

-Και μετα θα ερθει στην εκπομπή μια γάτα, η Μαγδάλω, που δεν της αρεσει η ουρά της, ούτε το νιαούρισμά της, ούτε που μοιάζει με χοντροπατάτα και –αχ!- πολύ θα ήθελε να μην είναι γάτα. Κι ο μάγος που την αγαπα δεν θελει να τη βλεπει μουτρωμενη και την βοηθά να μεταφορφωνεται μεχρι να καταλήξει τι θελει να γίνει. Τι; Θα το μάθουμε ακούγοντας την ιστορία του βιβλίου «Αχ, γιατί να είμαι γάτα!» σε κείμενο και εικονογράφηση Colin και Jacqui Hawkins, σε απόδοση στα ελληνικά με υπεροχα στιχάκια της Μαριανίνας Κριεζή. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αιώρα και στην εκπομπή θα μας το διαβασει η Νάνσυ Μοσχόβου-Φωτοπούλου. Είναι ένα από τα βιβλία που εχει διαβασει και στις δικές της υπεροχες κόρες πολλές φορες.

-Και τελος, στην εκπομπή θα μιλησουμε για ένα μυθιστόρημα που εχει γραψει ο σπουδαίος παραμυθάς Ευγενιος Τριβιζάς. Είναι ένα από τα σημαντικότερα βιβλία του, «Η τελευταία μαύρη γάτα». Σε ένα μακρινό νησί κάποιοι, αφού πείσουν τους ανθρωπους πως ό,τι κακό συμβαίνει συμβαίνει γιατι οι μαύρες γάτες φέρνουν γρουσουζιά, αποφασίζουν να κυνηγήσουν και να εξολοθρευσουν τις μαύρες γάτες σε όλο το νησί. Και τοτε αρχίζει η ιστορία του βιβλίου που μιλά για τα συμφεροντα, τις δεισιδαιμονίες, τις προκαταλήψεις, τη δημιουργία αποδιοπομπαίων τραγων, τις φυλετικές διακρίσεις, με τρόπο θαυμαστό μεσα από ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα με περιπετεια, συγκίνηση, χιούμορ και δυναμη.
Στην εκπομπή μιλάμε για το βιβλίο με την δασκάλα Φωτεινή Δημοπούλου η οποία όταν εργαζόταν στο 1ο δημοτικό Σχολείο Αγ.Θεοδώρων στην Κόρινθο (τωρα εργαζεται στα Χανιά) είχε δουλεψει πανω σε αυτό μαζί με τους μαθητές της, το 2014, και ειχαν δημιουργησει μια ψηφιακή διασκευή του, ειχαν φτιαξει με πολύ απλά μέσα ένα πολύ όμορφο βίντεο όπου με τον δικό τους τρόπο παρουσίασαν την ιστορία της «Τελευταίας μαύρης γάτας».
Και στη συνεχεια ακούμε ένα κεφαλαιο του βιβλίου από τον Νάσο Αβδαρμάνη και… ας μην τα πούμε όμως τωρα όλα, αφήνουμε τα υπολοιπα για εκπληξη!
«Η τελευταία μαύρη γάτα» του Ευγένιου Τριβιζά, σε εικονογράφηση του Στίβεν Γουέστ, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

 

σχετικα podcasts