Συνέντευξη με την Θεανώ Πασχάλη για το βιβλίο “Κομοτηνή στο πιάτο”.
Θεανώ Πασχάλη – Ζαφείριος Τσάκος
“Κομοτηνή στο πιάνο”
εκδόσεις Κάπα
Με ποια φαγητα μεγάλωσες; Ποιο είναι το αγαπημένο σου; Πλάι σε ποια εμαθες να μαγειρεύεις; Ειναι το φαγητό κομματι του πολιτισμού μας; Δείχνει ποιοι είμαστε και πώς ζούμε; Πώς μεγαλώσαμε και ποιοι μας μεγάλωσαν; Το κοινο τραπεζι, το φαγητό που μοιραζόμαστε μας ενώνει; Έχουν οι μνήμες μας γεύσεις και αρώματα; Πόσες πληθυσμιακες ομάδες ζουν σε έναν τόπο πολυπολιτισμικό όπως η Κομοτηνή; Ποιες είναι οι συνταγές κι οι νοστιμιές τους; Πόση ποικιλία έχουν; Πόσες ιστορίες η κάθε συνταγή; Πόσα χέρια και βλέμματα;
Η γαστρονομική παράδοση ενός τόπου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά πολιτισμικά στοιχεία του. Με οδηγό την παραπάνω παραδοχή η Θεανώ Πασχάλη και ο Ζαφείριος Τσάκος, δύο άνθρωποι που ασχολούνται αρκετά χρόνια με τον πολιτισμό στην Κομοτηνή, συγκέντρωσαν και κατέγραψαν 174 αυθεντικές συνταγές που καλύπτουν το μεγάλο γαστρονομικό μωσαϊκό της περιοχής, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία εκατό χρόνια, από τις πολιτισμικές ζυμώσεις και επιρροές που δέχτηκε.
Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19/7/2024
Εκπομπή “καλημέρα” στον 9,58fm της ΕΡΤ3, 11:00-12:00, επιμέλεια-παρουσίαση: Αναστασία Γρηγοριάδου