Καλημέρα Αναστασία Γρηγοριάδου
0:00
0:00 LIVE
958FM  95,8 FM
958FM 95,8 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη, ΤΚ: 54636 2313338456 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 958radio.ert3@ert.gr

«Αστικό Πανηγύρι vol.5» | Καλημέρα – 958fm | 09 Ιανουαρίου 2024

Ένα Αστικό Πανηγύρι ήρθε στην εκπομπή το πρωί της Τρίτης 9 Ιανουαρίου. Μαζί μας το Χορόδεντρο, ο Στέργιος Κύρινας, η Άννα Σίσκου, η Κατερίνα Δούκα, ο Σπύρος Στράτος.

Το Χορόδεντρο παρουσιάζει για μία ακόμη χρονιά το αστικό πανηγύρι, εμπνευσμένο από την παράδοση, με σταθμό το σήμερα. Tο «Αστικό Πανηγύρι vol.5» θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιανουαρίου στον πολυχώρο WE. Συμμετεχουν  το μουσικό σχήμα «Εβρίτικη Ζυγιά», η τραγουδίστρια Κατερίνα Δούκα και το μουσικό σχήμα «Pontus Quartet».
 

Το εργαστήρι χορού και μουσικής, τραγουδιού και παιχνιδιού «Χορόδεντρο» πραγματοποίησε το αστικό πανηγύρι πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2019. Επιθυμία ήταν να μεταφέρει την αίσθηση ενός καλοκαιρινού πανηγυριού σε ένα μοντέρνο, φιλόξενο και σύγχρονο αστικό περιβάλλον. Σε αυτή την πρόκληση σύγχρονου χώρου και ήχων ανταποκρίθηκε το μουσικό σχήμα «Εβρίτικη Ζυγιά», γνωστό σχήμα στους παραδοσιακούς κόλπους για την ποιότητα και το ήθος με το οποίο αντιμετωπίζει την παράδοση, αλλά και τη διάθεση της εξέλιξης της παραδοσιακής μουσικής. Με την ίδια διάθεση αντιμετώπισε την πρόταση και η Κατερίνα Δούκα, τραγουδίστρια και δασκάλα παραδοσιακού τραγουδιού, που ενώ έχει μια ενασχόληση με αρκετά είδη μουσικής (παραδοσιακό, έντεχνο, ρεμπέτικο, ρετρό), τη χαρακτηρίζει ιδιαίτερα η ενασχόληση της με τη μουσική της Θράκης. Και κάπως έτσι γεννήθηκε το «Αστικό Πανηγύρι», που τη δεύτερη χρονιά, τον Ιανουάριο του 2020 εμπλουτίστηκε με την παρέα του μουσικού σχήματος DRom, που ασχολούνται με βαλκανικούς ήχους. Η πανδημία του covid-19 έφερε την υποχρεωτική παύση των δύο ετών και τη μεταφορά του από Ιανουάριο του 2022 τον Απρίλη 2022. Πέρυσι στο «Αστικό Πανηγύρι vol.4» οι ορχήστρες «Εβρίτικη Ζυγιά» και «Χάλκινα Ηχοχρώματα» συνέθεσαν και παρουσίασαν για πρώτη φορά επί σκηνής το τραγούδι του «Αστικού Πανηγυριού».

Εβρίτικη Ζυγιά
Σπύρος Στράτος: Γκάιντα
Άγγελος Στράτος: Κρουστά
Στρατής Πασόπουλος: Καβάλι-τραγούδι
Σταμάτης Πασόπουλος: Ακορντεόν
Παντελής Αγκιστριώτης: Θρακιώτικη και πολίτικη λύρα
Δούκα Κατερίνα: Τραγούδι

Pontus Quartet
Μελίνα Χατζηκαμάνου: τραγούδι
Φίλιππος Κεσαπίδης: ποντιακή λύρα
Γιάννης Καρακαλπακίδης : λαούτο
Χρήστος Τάσιος: κρουστά

 
Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024
Εκπομπή Καλημέρα στον 9,58fm ΕΡΤ3, επιμέλεια-παρουσίαση: Αναστασία Γρηγοριάδου

σχετικα podcasts