Διαμάντια Γιάννης Σημαντήρας
0:00
0:00 LIVE
958FM  95,8 FM
958FM 95,8 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη, ΤΚ: 54636 2313338456 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 958radio.ert3@ert.gr

δΓιαμάντΓια με τον Γιάννη Γ. Σημαντήρα | 02 Φεβρουαρίου 2024

BIG SLEEP (again!) // J. Mascis new album // Harry Elektron new project, CD and performance

ΣΤΙΣ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024, ανεβαίνει στο μπάντκαμπ ένα άλμπουμ, που η Θεσσαλονίκη έχει λατρέψει. Όπως και να το κάνουμε, αυτή η πόλη έχει ιδιαίτερα κριτήρια, έχει το χάρισμα να ανακαλύπτει, με τη μάλλον κωμική υποσημείωση ότι ανακαλύπτει από νερόβραστα, να μην αναφέρουμε ονόματα και τίτλους επιτυχιών τοπικών, μέχρι ωραιότατα, όπως το ‘Everything Falls Into Place’, των Big Sleep, από το 1991, που είχε εισαχθεί στην Ελλάδα και είχε διανεμηθεί στα ανά την επικράτεια δισκάδικα από την ηρωική Hitch-Hyke (λέγε με Αιμίλιος Κατσούρης και κατά καιρούς συνεργάτες), μέσω τού label τής γερμανικής Music Maniac, στον κατάλογο της οποίας διακρινόταν σαν τη μύγα μες στο γάλα, όπως λένε οι παροιμιομανείς, αφού όλος ο υπόλοιπος κατάλογος ήταν γκαραζοπάνκ-κι-έτσι, ενώ αυτό θα το κατατάσσαμε στο πάουερ ποπ. Να που έρχεται η ώρα να λάβουν δεύτερη ζωή, ιντερνετική πλατφορμική, τα άλμπουμ των Big Sleep. Ε, πώς να μην παραθέσουμε και το χιτ τού δίσκου ‘Everything Falls Into Place’, δεν θυμάστε ποιο; Ανοίξτε το ηχητικό τώρα! Είναι στην αρχή τής εκπομπής, δεύτερο και καμαρωτό.

O επόμενος στη λίστα την αποψινή τής εκπομπής μας έχει το επικίνδυνο προνόμιο να διαθέτει φωνή και ερμηνευτικό στιλ χαραχτηριστικά, αναγνωρίσιμα από μακριά, και τη δική του κιθαριστική σφραγίδα. Επικίνδυνο προνόμιο; Εξηγώ και εξηγούμαι: Η ταυτότητα ενός δημιουργού, αυτό ακριβώς που τον κάνει να ξεχωρίζει δηλαδή, μπορεί να εκπέσει σε στείρα επανάληψη, κλισέ, μανιέρα. Έτσι και έχεις ένα άλμπουμ του, δεν χρειάζεται να αγοράσεις ή να ακούσεις τα υπόλοιπα. Είναι έτσι στην στην περίπτωση του J Mascis, που έβγαλε νέο σόλο άλμπουμ σήμερα; Όχι απολύτως. Όχι κατηγορηματικά. Όπως και νάχει, ακούστε και μόνοι σας, εκλεκτοί συνακροατές και συμμουσικόφιλοι, και καταλήξτε στο δικό σας συμπέρασμα επ’ αυτού.

Ακούσαμε, ακόμα, δύο κομμάτια Χάρη Έλεκτρον. Το μυστηριώδες ολόγραμμα (είναι άνθρωπος; είναι πλάσμα τής φαντασίας μας; είναι μήπως ρομπότ ή γέννημα της Τεχνητής Νοημοσύνης); άφησε στο today’s τής γειτονιάς μας το compact disc, το άλμπουμ με τίτλο ‘Νους Mind’. Το ‘Νους Mind’ εντάσσεται σε μια ενότητα από εφτά πρότζεκτ (παρουσιάσεις + μουσικά άλμπουμ), που αντιστοιχούν στα κέντρα δύναμης της ύπαρξής μας (τα εφτά τσάκρα), και αποτελούν το σύνολο στα μέσα-τρόπους αντίληψης και διάδρασής μας (με τους συνανθρώπους μας και υπόλοιπες υπάρξεις, περιβάλλον, σύμπαν), λέει ο Χάρης. Το Σαββατο 3 Φεβρουαρίου στο Vitruvian Thing, Θεσσαλονίκη, θα δοθεί η περφόρμανς για το ‘Νους Mind’. Για αυτήν την παρουσίαση έχουν δημιουργηθεί νέα κομμάτια, και η συνολική διάρκεια είναι περίπου 70 λεπτά. Σε κάποια από αυτά συμμετέχει η Δέσποινα Καπουλίτσα, με χορό και με δράση. Eκμεταλλευόμενοι την κάμερα που έχουμε στο στούδιο, ιδέα τού συναδέλφου από την τηλεόραση της ΕΡΤ3, Δημήτρη Μαλακάση, ο οποίος τρέχει όλα τα σχετικά με αυτήν, ανεβάζοντας στη συνέχεια, πλέον μόνο audio όμως, τις εκπομπές μας στο ertecho.gr, δείξαμε στην κάμερα και το CD ‘Νους Mind’ τού Χάρη.

Είναι κάποιες ειδικού βάρους και ειδικού ενδιαφέροντος κυκλοφορίες που ακούμε μόνο στα δΓιαμάντΓια –τι να κάνουμε;

 

σχετικα podcasts