Πολιτιστική Ατζέντα Βάσω Βλαχοπούλου
0:00
0:00 LIVE
958FM  95,8 FM
958FM 95,8 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη, ΤΚ: 54636 2313338456 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 958radio.ert3@ert.gr

Πολιτιστική Ατζέντα | 21 .06 .2023

ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ Ατζέντα Πολιτισμού

50 χρόνια κλείνει φέτος ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στην ελληνική δισκογραφία, και τα γιορτάζει με μια μεγάλη συναυλία – γιορτή στη Θεσσαλονίκη στη γήπεδο Απόλλωνα Καλαμαριάς. Συνοδοιπόροι στο μουσικό ταξίδι του Βασίλη πάντα οι μόνιμοι συνεργάτες του, με τον Ανδρέα Αποστόλου στις ενορχηστρώσεις και στο πιάνο, τον Βαγγέλη Πατεράκη στο ηλεκτρικό μπάσο, τον Στέφανο Δημητρίου στην drums, την Μαίρη Μπρόζη στο βιολί, τον Γιάννη Αυγέρη στην ηλεκτρική κιθάρα, τον Απόστολο Μόσιο στην ακουστική κιθάρα και τον Γιώργο Θεοδωρόπουλο στα πλήκτρα. Μετά από πολλά χρόνια στην σκηνή μαζί με τον Βασίλη θα βρεθούν και δυο αγαπημένοι φίλοι, ο Χριστόφορος Κροκίδης και η Τάνια Κικίδη για να γιορτάζουν μαζί του και να τραγουδήσουν.

Στο πλαίσιο  του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2023 που θα διεξαχθεί  έως τις 19 Ιουλίου στο Φρούριο του Επταπυργίου, σήμερα παρουσιάζεται η Όπερα για παιδιά και νέους του Νίκου Κυπουργού, Σιωπή ο Βασιλιάς ακούει, με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης.  Μουσική διεύθυνση Χάρης Ηλιάδης / Αλέξανδρος Πουρλουκάκης Σκηνοθεσία – Σκηνικά – Κοστούμια Αθανάσιος Κολαλάς Σε συμπαραγωγή με το Δήμο Θεσσαλονίκης και το ΚΘΒΕ.

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί  στις 20:00, στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής γιορτάζοντας και γεμίζοντας την Πλατεία του Μεγάρου με ακούσματα ροκ, indie και ηλεκτρονικής μουσικής. Οι μπάντες που θα μας συντροφεύσουν σε αυτή τη ξεχωριστή βραδιά είναι οι Souled Out, Οι OCEANDVST και οι Ta Toy Boy

Με μια συναυλία με τον  Νίκο Πορτοκάλογλου συνεχίζεται το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2023» του Δήμου Ωραιοκάστρου. Στη σκηνή μαζί με τον δημοφιλή καλλιτέχνη εμφανίζονται η Βίκυ Καρατζόγλου, ο Βύρων Τσουράπης και οι Ευγενείς Αλήτες. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί , στις 9 το βράδυ, στο Κονταξοπούλειο Δημοτικό Γυμναστήριο στο Ωραιόκαστρο, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής, η Γ΄ Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει συναυλία με τα μουσικά σύνολα παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής του Ωδείου Άνω Πόλης, στις 20:00 στην Πλατεία Κρίσπου (Ρομφέη). Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν τα Μουσικά Σύνολα Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής του Ωδείου Άνω Πόλης, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του αρχιμουσικού και διευθυντή του Ωδείου Παναγιώτη Διαμαντή.

 Οι Sidarta και Saske έρχονται σήμερα στις 20.00  για μια live εμφάνιση στη Μονή Λαζαριστών.


Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πολιτιστικής Ανάπτυξης και Μουσικής Εκπαίδευσης με διακριτό τίτλο «Cantus Arte», παρουσιάζει χορωδιακή συναυλία στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής. Συμμετέχουν τρία χορωδιακά σχήματα της πόλης μας και η Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, μαζί με τη νεανική χορωδία του Ωδείου. Η χορωδία Ladino του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Καλαμαριάς και το φωνητικό σύνολο «εν χορώ» έχουν μαέστρο τον συνθέτη Κωστή Παπάζογλου. Η μικτή χορωδία της Πολιτιστικής Λέσχης ΟΤΕ Θεσσαλονίκης, με μαέστρο τον Ηρακλή Παναγόπουλο Η χορωδία Cantus Arte του Μακεδονικού Kέντρου Σύγχρονης Τέχνης, διευθύνεται από τον μαέστρο Ηρακλή Παναγόπουλο και το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει ξένα και ελληνικά τραγούδια.

Η έκθεση «50+1 ιστορίες από τη συλλογή Κωστάκη» συνεχίζεται στο  MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη – Μονή Λαζαριστών Περισσότερα από 100 έργα και αρχειακό υλικό από τη συλλογή Κωστάκη του Μουσείου αποτελούν τη βάση για τις αφηγήσεις και τις διαδρομές που προτείνονται στους επισκέπτες και λειτουργούν παράλληλα και συμπληρωματικά με τις ιστορίες που τα συνοδεύουν. Στην έκθεση εκπροσωπούνται όλοι σχεδόν οι καλλιτέχνες της διάσημης συλλογής, καθώς και όλες οι τάσεις και ομάδες της Ρωσικής Πρωτοπορίας των αρχών του 20ου αι. σε μια ισότιμη και συμπληρωματική συνύπαρξη έργων και κειμένων, μέσα από μια περισσότερο ανεκδοτολογική αφήγηση, μαζί με τις αυτούσιες εξιστορήσεις του συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη που λειτουργούν συνδετικά.