Πολιτιστική Ατζέντα Βάσω Βλαχοπούλου
0:00
0:00 LIVE
958FM  95,8 FM
958FM 95,8 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη, ΤΚ: 54636 2313338456 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 958radio.ert3@ert.gr

Πολιτιστική Ατζέντα | 07.05.2023

ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ Ατζέντα Πολιτισμού

Στο πλαίσιο του 5ου Διεθνoύς Φεστιβάλ Δάσους παρουσιάζεται στις 21.00 το έργο «Be Arielle F» του Simon Senn στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Σε αυτή την ψηφιακή συνάντηση που λειτουργεί διττά, ως επίδειξη και ως εξομολόγηση, ο Simon Senn, καλλιτέχνης από τη Γενεύη, που ασχολείται κυρίως με τη δημιουργία βίντεο και με τις οπτικές τέχνες εν γένει, δείχνει ότι ο εικονικός και ο πραγματικός κόσμος δεν είναι πάντα σε αντίθεση, αποκαλύπτοντας τις απρόσμενες διασυνδέσεις μεταξύ τεχνολογίας, αναπαράστασης, φύλου και νομοθεσίας.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος έρχεται στη Θεσσαλονίκη στην Μονή Λαζαριστών σε ένα οδοιπορικό από τον Πόντο ως την Κρήτη «Ερόδισ’ η ανατολή και ξέφεξεν η δύση». Συνοδοιπόροι του Σταύρου Ξαρχάκου στη σκηνή, είναι η Ηρώ Σαΐα, αλλά και ερμηνευτές – εκπρόσωποι της αυθεντικής κρητικής παράδοσης ο Χαΐνης Δημήτρης Αποστολάκης και του ποντιακού τραγουδιού ο Αλέξης Παρχαρίδης.

Η Παράσταση χορού “Χορεύοντας με τις μνήμες” σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μαργαρώνη παρουσιάζεται στο Βασιλικό θέατρο Θεσσαλονίκης σε μία διοργάνωση : Μ.Α.Ζ.Ι. – Με Αλληλεγγύη Ζούμε Ισότιμα . Χορογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΓΑΡΩΝΗΣ Αφήγηση-Φιλική Συμμετοχή: ΑΛΕΞΗΣ ΚΩΣΤΑΛΑΣ

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί στις 21.00, στο «149», μια χορευτική παράσταση-αφιέρωμα στη μνήμη του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη. Η μνήμη, άλλωστε, είναι το μόνο που έχει απομείνει από τις 2 Σεπτεμβρίου 1944, όταν οι ναζιστικές δυνάμεις εισέβαλαν στο χωριό, αφήνοντας πίσω τους νεκρούς και συντρίμμια. Ανδρέας Παράσχος: Σκηνοθέτης Μαρίνα Κωνσταντινίδου: Σκηνογράφος – Ενδυματολόγος Μαρία Όσσα: Φωτισμοί Ομάδα Χορού Κράμα: Αλεξία Μαϊκίδου Πουτρίνο, Ξανθή Μωυσίδου, Νεφέλη Δοδοπούλου JoveNata Ensemble Μιχάλης Τραχαλιός: Διεύθυνση Ορχήστρας

Η έκθεση [ΚΟΡΠΟΥΣ, ΧΧΙΙΙ] είναι μία έκθεση για τα σώματα του αρχαιολογικού μουσείου θεσσαλονίκης και παρουσιάζεται ως και τις 20 Ιουλίου. Μέσα σε 23 χρόνια 1.203 αρχαιολογικά σώματα ταξινομήθηκαν στις 2.534 σελίδες μίας τετράτομης επιστημονικής δημοσίευσης. 100 από αυτά τα φωτογραφημένα λίθινα σώματα των τεσσάρων Καταλόγων Γλυπτών του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (ΚΓΑΜΘ) επαναφωτογραφήθηκαν την περίοδο 2021−2022 στοιχειοθετώντας ένα νέο corpus, ένα νέο σώμα, με τίτλο [ΚΟΡΠΟΥΣ, ΧΧΙ−ΧΧΙΙ] από τον Φώτη Υφαντίδη, το οποίο εκδόθηκε από το Εργαστήριο Μουσειολογίας −Museolab− του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Tα «ΚΑΤΙ» είναι μια σειρά εκθέσεων – συναντήσεων που επιμελείται η Τένια Μενεγάκη στο Apodec ως τις 21 Ιουνίου. Στον χώρο του Apodec εκτίθενται τρία κεραμικά έργα, μία μεταξοτυπία με φιλμ στο χέρι σε περιορισμένα αριθμημένα αντίτυπα και ένα ηχητικό έργο διάρκειας 60′ που θα ακούγεται συνεχώς στα ηχεία.

Στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ, παρουσιάζεται η διεθνή έκθεση «CraftHub, Investigating craft practices across Europe». Η Έκθεση παρουσιάζει μια σειρά επιλεγμένων έργων Ευρωπαίων και Ελλήνων σύγχρονων χειροτεχνών που βασίστηκαν στη βαθιά κατανόηση των υλικών και των διαδικασιών τους. Μοιράζονται μέσω της έκθεσης τη σύλληψη και τη δημιουργία αντικειμένων σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων και εφαρμογών κεραμικής, κοσμήματος, ραπτικής, γλυπτικής, υφαντικής και μεικτών τεχνικών. Η επιλογή των έργων έγινε από διεθνή κριτική επιτροπή μέσα από ανοικτό κάλεσμα.