Πολιτιστική Ατζέντα Βάσω Βλαχοπούλου
0:00
0:00 LIVE
958FM  95,8 FM
958FM 95,8 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη, ΤΚ: 54636 2313338456 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 958radio.ert3@ert.gr

Πολιτιστική Ατζέντα | 15.05.2023

ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΜΑΙΟΥ Ατζέντα Πολιτισμού

Ο Τόρνος” του Γιάννη Κεντρωτά παρουσιάζεται στο θέατρο Αμαλία ως τις 18 Μαίου. Μια μαύρη κωμωδία, ένα κοινωνικό σχόλιο πάνω στην καθημερινή βία. Έργο τραγικό, με σουρεαλιστικά στοιχεία και περισσότερο μαύρο από ότι κωμικό, “Ο Τόρνος” αντλεί το υλικό του από την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κοιλάκος. Παίζουν Ελισσαίος Βλάχος, Τάνια Παλαιολόγου, Σήφης Πολυζωΐδης, Φοίβος Συμεωνίδης.

Συνεχίζονται οι παραστάσεις του θεατρικού έργου “Ρόζα Εσκενάζυ, Η Βασίλισσα του Ρεμπέτικου”, ένα έργο του Παναγιώτη Μέντη, σε σκηνοθεσία του Αντώνη Λουδάρου. Ρόζα, η Παυλίνα Χαρέλα. Τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύει επί σκηνής η Αποστολία Γκούτη.

Οι Σινεφίλ Δευτέρες παρουσιάζουν την ριζοσπαστική ταινία του Ζαν Λικ Γκοντάρ «Όλα πάνε καλά», με τους Ιβ Μοντάν και Τζέιν Φόντα, στις 21:00 στον κινηματογράφο ΒΑΚΟΥΡΑ, στο πλαίσιο του μίνι αφιερώματος για τον γαλλικό Μάη. Σκηνοθεσία – σενάριο: Ζαν Λικ Γκοντάρ, Ζαν-Πιερ Γκορέν. Παίζουν: Ιβ Μοντάν, Τζέιν Φόντα, Βιτόριο Καπριόλι. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση όπου ο Αλέξης Δερμεντζόγλου θα αναλύσει το θέμα: «Ο άλλος Γκοντάρ. Φάρσα ή ανατροπή;»

Ο θεσμός της Άνω Πόλης για 14η χρονιά, μια πανδαισία ηχο-χρωμάτων κλασσικής, έντεχνης, παραδοσιακής, λαϊκής και ροκ μουσικής. Μια συναυλία, μίξη ηχο-χρωμάτων, τραγουδιών και μελωδιών, θα πραγματοποιηθεί στο Βασιλικό Θέατρο στις 19.00 με την παρουσίαση των Μουσικών Συνόλων του Ωδείου σε ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα.

Αφιέρωμα στον Γεωργιανό συνθέτη Giya Kancheli, παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης- ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ Μ2, σήμερα στις 20.30. Έργα για σόλο όργανο, ντούο, τρίο και κουαρτέτο, η ηχοχρωματική παλέτα του Kancheli και η μαγική ατμόσφαιρα που ο συνθέτης, με το μοναδικό του μουσικό ιδίωμα, ξέρει να δημιουργεί. Παίζουν οι μουσικοί : Ανδρέας Παπανικολάου Βιολί David Alexander Bogorad Βιόλα Δήμος Γκουνταρούλης Βιολοντσέλο Λόλα Τότσιου Πιάνο

Η Donopoulos International Fine Arts παρουσιάζει την έκθεση των Ίλια και Εμίλια Καμπάκοφ «Έργα Σε Χαρτί», η οποία έχει σήμερα εγκαίνια στις 19:00. Η έκθεση περιλαμβάνει εκτυπώσεις και σχέδια σε χαρτί, όπως και την εγκατάσταση “The Children’s Corner”, η οποία εκτέθηκε για πρώτη φορά το 1988. Τα εγκαίνια θα πλαισιώνονται από ένα κονσέρτο νέων μουσικών από την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ουκρανία και τη Ρωσία. Διάρκεια έκθεσης 15 Μαΐου- 22 Ιουνίου, 2023

Συνεχίζεται στο Εβραϊκό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, η φωτογραφική έκθεση του Βασίλειου Τσιώλη με τίτλο: Έξι μέρες. Η διαδρομή των Ελλήνων Εβραίων. Αποτελεί μία πρωτοβουλία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης.. Εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 80ή επέτειο από την αναχώρηση του πρώτου συρμού από τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης με προορισμό το στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς-Μπίρκεναου.