Πολιτιστική Ατζέντα Βάσω Βλαχοπούλου
0:00
0:00 LIVE
958FM  95,8 FM
958FM 95,8 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη, ΤΚ: 54636 2313338456 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 958radio.ert3@ert.gr

Πολιτιστική Ατζέντα | 9.05.2023

ΤΡΙΤΗ 9 ΜΑΙΟΥ Ατζέντα Πολιτισμού

Το θεατρικό “Άρης” της Σοφίας Αδαμίδου, με τον Τάσο Σωτηράκη στον ομώνυμο ρόλο, που παρουσιάστηκε στον Τεχνοχώρο Cartel για 4 σεζόν και σε περισσότερες από τριάντα πόλεις και Φεστιβάλ, στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ζυρίχη, οι Θεσσαλονικείς μπορούν να δουν στο θέατρο ”Αμαλία” για λίγες παραστάσεις. Ερμηνεία- Σκηνοθετική επιμέλεια: Τάσος Σωτηράκης. Ο ηθοποιός Θοδωρής Τσουανάτος και ο μικρός Πέτρος Φλωράκης “έδωσαν” τις φωνές τους. Μουσική: Villagers of Ioannina City (VIC). 

 Στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» (Αργυρουπόλεως και Μεταμορφώσεως 7-9), στις 21.00 παρουσιάζεται το έργο «ΦΩΤΕΙΝΗ» της Ευρυδίκης Περικλέους Παπαδοπούλου, το οποίο ανεβαίνει από τη θεατρική ομάδα Σόλο για τρεις σε μορφή θεατρικού αναλόγιου. Σκηνοθεσία Μαρίας Μανναρίδου–Καρσερά. Ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Καλογήρου επί σκηνής με δικές του συνθέσεις και σε στίχους της Ευρυδίκης Περικλέους Παπαδοπούλου ερμηνεύει ελληνικά και αρμένικα τραγούδια της Ιωνίας.

Το Φεστιβάλ Περφόρμανς ”Πράσινα όνειρα, υδάτινες θεότητες και techno προφητείες”  πραγματοποιείται στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α’, λιμάνι), ως14 Μαΐου 2023, υπό τον γενικό τίτλο “Πράσινα όνειρα, υδάτινες θεότητες και techno προφητείες”. Σήμερα στις 21.00 Annie Sprinkle & Beth Stephens / Water Makes Us Wet: An Ecosexual Adventure (Το νερό μας υγραίνει: Μια οικοσεξουαλική περιπέτεια), 80’. Ακολουθεί προβολή ταινίας (την ταινία θα προλογίσουν οι καλλιτέχνιδες σε ζωντανή σύνδεση)

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά τη μνήμη του Μισέλ Δημόπουλου με μια μοναδική προβολή που συμβολίζει τόσο το όραμά του ως διευθυντή του θεσμού, όσο και την πολύτιμη παρακαταθήκη που άφησε. Προσκαλεί το κοινό να απολαύσει με δωρεάν είσοδο, στις 20:00, στο Ολύμπιον, το «Ορλάντο» της Σάλι Πότερ, ταινία που κέρδισε τον πρώτο Χρυσό Αλέξανδρο τη χρονιά που διεθνοποιήθηκε το Φεστιβάλ με τον Μισέλ Δημόπουλο στο τιμόνι του.

Με αφορμή την επέτειο της Ημέρας της Ευρώπης, τα Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης EUROPE DIRECT Θεσσαλονίκη-ΚΕΔΗΘ και EUROPE DIRECT Κεντρικής Μακεδονίας,  διοργανώνουν – με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα – την προβολή ταινίας «Οι Ροδακινιές του Αλκαράς», στην Αποθήκη Α΄ στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, στις 19:00.

Έναν “κόσμο σε γιορτή”, τον κόσμο των Μούλεντ της Αιγύπτου, όπου η παράδοση συναντά τη θρησκεία και την κάθαρση, αποτύπωσε με τον φωτογραφικό του φακό ο Μανώλης Μαραγκούλης και τον παρουσιάζει μέσα από 20 διαφορετικά φωτογραφικά καρέ, στην έκθεση “Μούλεντ για ντούνια / Ο κόσμος σε γιορτή” στο καφέ-μπαρ De Facto. Σήμερα  στις 20.00 στα εγκαίνια της έκθεσης, ο Θωμάς Κοροβίνης θα διαβάσει απόσπασμα από την Αριάγνη του Στρατή Τσίρκα. Το βιβλίο του Άρνε Τρέχολντ «Ο Νορβηγός που πολέμησε τη χούντα, Ο αντιδικτατορικός αγώνας στη Σκανδιναβία» θα παρουσιαστεί στο καφέ Ζώγια, στις 18.30. Θα μιλήσουν οι καθηγητές Λουκης Χασιώτης και Πολυμέρης Βόγλης. Συντονίζει ο ιστορικός Χ