Στις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας και τη σημαντικότητά τους, με αφορμή τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Τραμπ αναφέρθηκε ο καθηγητής Κοιτασματολογίας -Γεωχημείας του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Βασίλης Μέλφος , μιλώντας στην εκπομπή «Εδώ και Τώρα» του 102FM της ΕΡΤ3.
«Το πανόραμα των κρίσιμων πρώτων υλών οι οποίες είναι συνολικά 34 συγκροτούν την αναγκαιότητα αξιοποίησης των ορυκτών αυτών στις χώρες όπου εντοπίζονται, αν και εφόσον είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμες. Στην Ουκρανία τα κοιτάσματα των σπάνιων γαιών αφορούν το γερμάνιο, το γραφίτη, το τιτάνιο, το γάλλιο, το ουράνιο αλλά και κοιτάσματα μη-σπάνια όπως λιγνίτη και πετρέλαιο» επισήμανε ο κ. Μέλφος.
Και πρόσθεσε:«Οι σπάνιες γαίες είναι χρήσιμες για τις την κατασκευή συσκευών υψηλής τεχνολογίας. Πολύ λίγες περιοχές στον πλανήτη διαθέτουν τέτοια κοιτάσματα. Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί ότι αυτήν την ώρα δεν έχουμε εξορύξεις σπάνιων γαιών στην περιοχή. Για να φθάσουμε στο σημείο των εξορύξεων θα πρέπει να προηγηθούν μελέτες που διαρκούν 10 με 15 χρόνια. Επίσης μετά την εξόρυξη το κοίτασμα της σπάνιας γαίας βγαίνει μαζί με το πέτρωμα.
Χρειάζονται επομένως να στηθούν μεταλλουργίες για τον αναγκαίο διαχωρισμό και τον καθαρισμό των σπάνιων γαιών. Να επισημανθεί ότι αυτές οι μεταλλουργίες, που υπάρχουν και λειτουργούν στην Κίνα έχουν κατηγορηθεί για καρκινογενέσεις. Οι ανακοινώσεις που γίνονται για την Ουκρανία είναι χάρις εντυπωσιασμού και είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Η Αμερική θέλει να πάρει την πρωτοκαθεδρία στον συγκεκριμένο τομέα και τον ανταγωνισμό της με την Κίνα.
Στη χώρα μας έχουμε εντοπίσει γάλλιο και σκάνδιο, που βγαίνουν από τους βωξίτες από την εταιρεία «METLEN Εnergy & Metals» του κου. Μυτιληναίου».