Στη θεματική εφημερίδα των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Κοινότητας Κινσάσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης με τον τίτλο «Νέα Αμάλθεια», η οποία κατέκτησε την 1η θέση στον 8ο διεθνή μαθητικό διαγωνισμό που είχε θέμα «Ελληνισμός της Ανατολής: Πόντος-Μικρασία-Θράκη», υπό την αιγίδα και το συντονισμό της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού αναφέρθηκαν η Διευθύντρια των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων της Κοινότητας Κινσάσα του Κογκό Φωτεινή Κυριακοπούλου, η μαθήτρια της 3ης Λυκείου-Κινσάσα Ελευθερία Ζαρκαλλή και ο μαθητής της 3ης Γυμνασίου Γιώργος Ζαρκαλλής, μιλώντας στην εκπομπή «Εδώ και Τώρα» του 102FM της ΕΡΤ3.
«Η εμπειρία ήταν πολύ σημαντική. Επιλέξαμε τον τίτλο αυτό, γιατί ήταν ο τίτλος της πιο έγκυρης εφημερίδας της Σμύρνης. Το κέρατο που συμβολίζει την αφθονία της Σμύρνης, της πρωτεύουσας της Μικράς Ασίας. Χαρήκαμε πολύ με το αποτέλεσμα. Σημαντική επίσης ήταν η αναφορά που κάναμε στις εμπειρίες των προσφύγων στην Ελλάδα και της συμβολής τους , στην τέχνη, στον πολιτισμό, στη γαστρονομία με τις νέες συνταγές και τα νέα φαγητά. Τα πάντα έχει η εφημερίδα μας. Αύριο θα γίνει η βράβευση για την εφημερίδα μας στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα σε πολλές συμμετοχές από όλη την Ελλάδα και την Ομογένεια, μαζί με τη βράβευση και άλλων σχολείων σε άλλους τομείς δραστηριότητας. Η απόσταση των δύο σχολείων που συνεργαστήκαμε από την Αλεξανδρούπολη και την Κινσάσα δεν μας δυσκόλεψε, αφού συνεργαστήκαμε διαδικτυακά. Άλλωστε το σχολείο μας στην Κινσάσα εκδίδει και περιοδικό», επισήμαναν στη διάρκεια της συνέντευξής τους στο στούντιο του 102FM της ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη.
Και πρόσθεσαν: «αφορμή για τη δημιουργία της εφημερίδας στάθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους Έλληνες της Ανατολής, που πραγματοποιούνται και φέτος στα σχολεία, και παράλληλα η ανάγκη βαθύτερης προσέγγισης των γεγονότων που σχετίζονται με την παρουσία των Ελλήνων στην καθ΄ ημάς Ανατολή, τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον ξεριζωμό, την ενσωμάτωσή τους στον ελλαδικό χώρο και την καθοριστική συμβολή τους στη ζωή και την ανάπτυξη του τόπου.
Αποφασίσαμε να συμπράξουμε και να συνεργαστούμε, προκειμένου να παραχθεί το τελικό αποτέλεσμα, η εφημερίδα μας, για να φωτίσει αυτό το κομμάτι του Ελληνισμού. Πολύτιμοι συνεργάτες στο εγχείρημα αυτό υπήρξαν πνευματικοί άνθρωποι του τόπου μας, οι οποίοι με προθυμία συνέδραμαν την προσπάθεια να προσεγγίσουμε τα θέματα που παρουσιάζονται στο φύλλο της».
Να σημειωθεί επίσης η σημαντική συνδρομή στη δημιουργία της εφημερίδας του διευθυντή του σχολείου Κοσμίδη Ιορδάνη, όπως και των υπευθύνων καθηγητών κων. Σοφίας Αδαμίδου, Δημήτρη Κίτσου και Λίλας Πετρούδας.