Τη σημασία των ποταμών μέσα στον αστικό ιστό των μεγάλων πόλεων, με αφορμή την εξελισσόμενη πολύνεκρη τραγωδία στη Βαλένθια, με περισσότερες από 400 πλημμύρες που καταγράφηκαν στην εν λόγω περιοχή από το 1483 έως το 1982 και για το τι ισχύει στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο αγρονόμος – τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π. και μέλος κινημάτων πολιτών για το σεβασμό στη γεωμορφολογία της χλωρίδας και της πανίδας των αστικών πόλεων Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Εδώ και Τώρα» του 102FM της ΕΡΤ3.
«Ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις η Βαλένθια. Έχουμε ιστορικό ρεκόρ για το νερό που έπεσε, με βάση τη μελέτη των χαρτών και των δορυφόρων. Οι πλημμύρες γίνονταν, γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται , αποτελούν φυσικό φαινόμενο. Η Βαλένθια είναι κτισμένη στις εκβολές ποταμών. Οι καταγραφές πλημμυρών που έχουμε για τη Βαλένθια εκκινούν από το 14ο αιώνα. Επιδίωξαν να εκτρέψουν την ιστορική κοίτη των ποταμών, έγινε ένα πάρκο και η Βαλένθια ήταν πολύ περήφανη , τα ποτάμια εκβάλλανε εκεί που βρίσκονταν το πάρκο. Το Νερό ωστόσο έχει μνήμη.
Υπήρχε μια τεράστια λίμνη-υγρότοπος ιστορικά στην ίδια περιοχή, η οποία εξαφανίστηκε λόγω των τεχνικών έργων. Σήμερα μετά τη βροχή έχουμε την επανακατάληψη και την επαναδημιουργία του υγρότοπου. Αντίστοιχο με τη λίμνη Κάρλα, όπου μετά τον Ντάνιελ επαναδημιουργήθηκε δέκα φορές η λίμνη που υπήρχε» , επισήμανε ο κ. Θεοδοσόπουλος,
Και πρόσθεσε: « Οι πολλαπλές καταστροφικές συνέπειες επισυμβαίνει από την ώρα που διακόψαμε την πορεία του νερού και αυτό εκδικείται. Κάναμε εκτροπές, κατασκευάσαμε κανάλια, μπαζώσαμε , καλύψαμε. Δυστυχώς δεν μαθαίνουμε. Στο ίδιο μοτίβο συνεχίζουν να γίνονται, να κατασκευάζονται τα δημόσια έργα. Και πάλι τα δημόσια έργα γίνονται με καναλοποιήσεις, στενώσεις, μπαζώματα μέχρι την επόμενη καταστροφή.
Τι μπορεί να γίνει άμεσα; Να ξεκινήσει τώρα ο νέος χωροταξικός πολεοδομικός σχεδιασμός που θα σεβαστεί και θα λάβει υπόψη τις κλιματικές αλλαγές και την κλιματική κρίση.
Είναι κρίσιμο άμεσα να ενημερωθούν οι πολίτες των μεγάλων πόλεων στην Ελλάδα για το τι πρέπει να κάνουν, σε περίπτωση μεγάλης νεροποντής και πλημμύρας. Πού πρέπει να σταθούν, πού πρέπει να πάνε , από ποιους δρόμους να ξεφύγουν και να προστατευθούν; Το αστεροσκοπείο Αθηνών έχει κάνει μελέτη για το λεκανοπέδιο της Αττικής για το ποια τετράγωνα είναι επικίνδυνα. Πρέπει άμεσα να ενημερώσουμε τον κόσμο για το τι πρέπει να κάνει, αν έχουμε την ίδια εικόνα».