Στην εκκίνηση του προγράμματος πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου για πολίτες άνω των 50 έως 69 ετών αναφέρθηκε ο χειρουργός-ογκολόγος, διευθυντής Κλινικής Αντιμετώπισης Περιτοναϊκής Κακοήθειας και Χειρουργικής Ογκολογίας στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ιωάννης Σπηλιώτης, μιλώντας στην εκπομπή «Εδώ και Τώρα» του 102FM της ΕΡΤ3.
«Έχει δύο άξονες το προληπτικό πρόγραμμα για την έγκαιρη αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Αφενός αποτελεί μία κοινωνική ανάγκη προστασίας του πληθυσμού και αφετέρου η εφαρμογή στην πράξη της λογική της πρόληψης. Με αυτά τα screen test, του αυτοδιαγνωστικού τεστ ελέγχου (self test kit), όταν εντοπίσουμε και ανιχνεύσουμε αίμα στα κόπρανα , θα πρέπει να κινητοποιηθούμε , χωρίς όμως αυτή η ένδειξη να σημαίνει οπωσδήποτε καρκίνο του παχέος εντέρου. Μπορεί να προ-ανιχνεύσουμε σε ποσοστό κάτω του 10% με υποψία καρκίνου. Το ψευδώς αρνητικό είναι στο 2%, ενώ το ψευδώς θετικό στο 7% με 9% » επισήμανε ο κ. Σπηλιώτης,
Και πρόσθεσε: «Οι αλλαγές στη συνήθεια του εντέρου και η διαφοροποίηση στις εκκενώσεις πρέπει να μας βάλουν σε σκέψεις. Τα τεστ ανίχνευσης είναι αναγκαία να γίνονται κάθε 6 μήνες. Απαραίτητη είναι η κολονοσκόπηση για πολίτες άνω των 50 ετών, ανά 3 χρόνια, όπως και η αξονική κολονογραφία είναι ακόμη νέο διαγνωστικό εργαλείο ,με μια μικρή μέθη, στην προσπάθειά μας , αν υπάρχει, να εντοπίσουμε οτιδήποτε αρνητικό στην εκκίνησή του.
Έχουμε πολλά κρούσματα παχέος εντέρου τα τελευταία χρόνια και αυτό οφείλεται στον τρόπο ζωής, την απουσία άσκησης, την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο που έχει εξελιχθεί στο Νούμερο Ένα παράγοντα πρόκλησης της ασθένειας, πιο πάνω και από το κάπνισμα. Επίσης να σημειώσουμε την αλλαγή του Διατροφικού Μοντέλου, αφού ελαττώθηκαν τα φαγητά της κουζίνας της κατσαρόλας και αυξήθηκε δραματικά το fast food».