Στην ερήμωση της Υπαίθρου, τον Υπερτουρισμό με όλες τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον , όπως η λειψυδρία , αλλά και η προοπτική άλλων πανέμορφων περιοχών της χώρας μας, που δεν βρίσκονται στην προμετωπίδα του ενδιαφέροντος αναφέρθηκε η καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Αλεξάνδρα Γκεμιτζή, μιλώντας στην εκπομπή «Εδώ και τώρα» του 102FM της ΕΡΤ3.
Η κα. Γκεμιτζή ως επιβλέπουσα της ομάδας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που εκπόνησε τη σχετική μελέτη για το πόσο κορεσμένη είναι τουριστικά η Ελλάδα, με τη συμβολή των διδακτορικών φοιτητών της τόνισε ότι «με την ομάδα της προσπάθησαν εκλαϊκευμένα να ποσοτικοποιήσουν όλες εκείνες τις παραμέτρους που διαμορφώνουν από τη μια την εικόνα των ερημωμένων περιοχών της χώρας και από την άλλη αυτές που μέσω της υπερανάπτυξης παρουσιάζουν φαινόμενα , όπως η λειψυδρία, σε συνδυασμό με την απουσία υποδομών, ικανών να αντέξουν τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις του τουρισμού».
Επίσης μεταξύ άλλων η κα Γκεμιτζή τόνισε: « Η ερήμωση περιοχών της χώρας, όπου χωριά ολόκληρα εξαφανίζονται και οι άνθρωποι που δεν έχουν προοπτική αναγκάζονται να μεταναστεύσουν ήταν η αφετηρία μας. Από εκεί αρχίσαμε να ερευνούμε. Κάτι πρέπει να γίνει είπαμε με τους διδακτορικούς φοιτητές μου.Έτσι επιχειρήσαμε να ποσοτικοποιήσουμε και επεξεργαστήκαμε δεδομένα από το οικοσύστημα των περιοχών, χρησιμοποιώντας 6 υποδείκτες, με βάση διεθνή πρότυπα και στάνταρ, κατά πόσο δηλαδή έχει τροποποιηθεί η εικόνα τους, μετά την παρέμβαση του ανθρώπου».