Ζουρ Φιξ Γιάννης Στεφανάκος
0:00
0:00 LIVE
KOSMOS 93,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 213 210 6066429 (Studio), 210 6066260, 210 6066607 (Γραμματεία – Κοινό) kosmos@ert.gr

Jour Fixe – Γιάννης Στεφανάκος | 02.07.2022

Αφιέρωμα στον “El Gran Astor”, τον μεγάλο ανανεωτή του tango: Τριάντα χρόνια από τον θάνατο του Astor Piazzolla

Αυτόν τον μήνα, στις 4 Ιουλίου, συμπληρώνονται 30 χρόνια από τον θάνατο του Astor Piazzolla ενός από τους μεγαλύτερους Αργεντινούς καλλιτέχνες όλων των εποχών.  Βιρτουόζος του μπαντονεόν, σπουδαίος συνθέτης και ο σημαντικότερος αναμορφωτής του τάνγκο , ο Piazzolla αποσύνδεσε το τάνγκο από την αμιγώς χορευτική του διάσταση, μπολιάζοντάς το με στοιχεία από την τζαζ και την κλασσική μουσική, και θεμελίωσε, ήδη από τη δεκαετία του 1950, αυτό που ονομάστηκε «Νέο Τάνγκο» (Nuevo Tango).

Δύο μέρες πριν  τη συμπλήρωση των τριάντα χρόνων από τον θάνατo του “El Gran Astor”, το Σάββατο 2 Ιουλίου, στις 14:00, στο Ζουρ  Φιξ (Jour Fixe), ο Γιάννης Στεφανάκος σταχυολογεί μερικές από τις πιο  σημαντικές στιγμές στην πενηντάχρονη και πλέον λαμπρή καλλιτεχνική διαδρομή του. Μια διαδρομή  που ξεκίνησε από τη γνωριμία του με τον τεράστιο Carlos Gardel  και έκλεισε με δυο συναυλίες με την Ορχήστρα των Χρωμάτων στο πλευρό του Μάνου  Χατζιδάκι.

Το “Jour Fixe (Ζουρ Φιξ)”  εξερευνά πρωτίστως τις υπόγειες διαδρομές  της μουσικής στο χώρο και τον χρόνο. Εστιάζει  κυρίως στις αδιόρατες σχέσεις και τις εκλεκτικές συγγένειες  μεταξύ ποικίλων μουσικών ειδών, από  διαφορετικούς τόπους και χρονικές περιόδους. Την επιμέλεια και παρουσίαση της εκπομπής  έχει ο Γιάννης Στεφανάκος, συλλέκτης δίσκων, περιστασιακός αρθρογράφος για μουσικά θέματα (Jazz και Τζαζ, Jazzin’),  ενεργός δισκοθέτης/ μουσικός επιμελητής με μακρά θητεία, και με προηγούμενες εκπομπές στον Kosmos και στα διαδικτυακά ραδιόφωνα Artspot και Amagi radio.

σχετικα ondemand