Ζουρ Φιξ Γιάννης Στεφανάκος
0:00
0:00 LIVE
KOSMOS - Συχνότητες σε όλη την Ελλάδα Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 213 210 6066429 (Studio), 210 6066260, 210 6066607 (Γραμματεία – Κοινό) kosmos@ert.gr

Jour Fixe – Γιάννη Στεφανάκο | 12.03.2022

Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Ουκρανικής μουσικής

Η Ρουσλάνα και, δευτερευόντως, η (ταταρικής καταγωγής) Τζαμάλα, αμφότερες νικήτριες του Διαγωνισμού της Eurovision κατά το παρελθόν, μάλλον είναι οι μοναδικές ευρύτερα γνωστές εκπρόσωποι της μουσικής σκηνής της Ουκρανίας στα δυτικά ακροατήρια.

Το Σάββατο 12 Μαρτίου 2022, στις 14:00, μέσα από τη συχνότητα του Kosmos, ο Γιάννης Στεφανάκος προσεγγίζει στο «Ζουρ Φιξ» τις, περισσότερο ή λιγότερο άγνωστες στη Δύση, τάσεις στη σύγχρονη μουσική της Ουκρανίας, ξεκινώντας από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης έως σήμερα.

Από την αναβίωση της φολκ μουσικής με τα «dumy», τα τραγούδια που ενώνουν τη Δύση με την Ανατολή και εξιστορούν γεγονότα μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, με τα τελετουργικά κομμάτια που ενσωματώνουν στοιχεία της σλάβικης παράδοσης και με τον ήχο του έγχορδου παραδοσιακού οργάνου bandura, έως την ποπ, το ροκ και το χιπ χοπ και τους Ουκρανούς μουσικούς της διασποράς στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.


Το “Jour Fixe (Ζουρ Φιξ)”  εξερευνά πρωτίστως τις υπόγειες διαδρομές  της μουσικής στο χώρο και τον χρόνο. Εστιάζει  κυρίως στις αδιόρατες σχέσεις και τις εκλεκτικές συγγένειες  μεταξύ ποικίλων μουσικών ειδών, από  διαφορετικούς τόπους και χρονικές περιόδους. Την επιμέλεια και παρουσίαση της εκπομπής  έχει ο Γιάννης Στεφανάκος, συλλέκτης δίσκων, περιστασιακός αρθρογράφος για μουσικά θέματα (Jazz και Τζαζ, Jazzin’),  ενεργός δισκοθέτης/ μουσικός επιμελητής με μακρά θητεία, και με προηγούμενες εκπομπές στον Kosmos και στα διαδικτυακά ραδιόφωνα Artspot και Amagi radio.

σχετικα ondemand