Μουσικά Πορτρέτα
0:00
0:00 LIVE
ΚΕΡΚΥΡΑ  99,3 MHz FM, 1008 KHz AM
ΚΕΡΚΥΡΑ 99,3 MHz FM, 1008 KHz AM 1ο χλμ. Εθν. Λευκίμμης, Κανάλια, Κέρκυρα, ΤΚ 49150 26610 39700, 26619 30080 ertkerkiras@ert.gr

Nikolai Rimsky – Korsakov

Η εκπομπή της σειράς “Μουσικά Πορτρέτα” είναι αφιερωμένη στον Nikolai Rimsky – Korsakov (1844 – 1908).

Ο Nikolai Rimsky-Korsakov ήταν Ρώσος συνθέτης, ενορχηστρωτής και καθηγητής σύνθεσης στο κονσερβατόριο της Αγίας Πετρούπολης. Ήταν ένας από τα μέλη της Ομάδας των Πέντε, μαζί με τους Μίλι Μπαλάκιρεφ, Αλεξάντρ Μποροντίν, Σέζαρ Κιουί και Μοντέστ Μουσόργκσκι, οι οποίοι επεδίωκαν την ανεξαρτησία της ρωσικής μουσικής από τα δυτικότροπα πρότυπα, θέλοντας να δημιουργήσουν ένα μοναδικό ρωσικό μουσικό ύφος. Αντλούσε την έμπνευσή του από την κλασική ρωσική λογοτεχνία του 19ου αιώνα, τα λαϊκά διηγήματα, τα παραδοσιακά ρωσικά παραμύθια και την ιστορία της Ρωσίας. Θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της εθνικής ρωσικής μουσικής. Στο έργο του συμπεριλαμβάνονται 15 όπερες, πολλά έργα μουσικής δωματίου, κονσέρτα και άλλα. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η συμβολή του στη συγκέντρωση συλλογών λαϊκών τραγουδιών, ενώ από το συγγραφικό του έργο ξεχωρίζει το «Εγχειρίδιο ενορχήστρωσης». Έγραψε επίσης το αυτοβιογραφικό έργο «Χρονικό της μουσικής μου ζωής».


“Μουσικά Πορτρέτα”
Δεκαπενθήμερη εκπομπή της ΕΡΤ Κέρκυρας σε συνεργασία με τη Φιλαρμονική Εταιρεία Μάντζαρος.
Παρουσιάζουν ο Αρχιμουσικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Φιλαρμονικής Σωκράτης Άνθης μαζί με τον κλαρινετίστα και δάσκαλο κλαρινέτου Δημήτρη Αργυρό.
Παρουσιάζονται έργα μεγάλων κλασικών συνθετών.