ERTECHO  
ERTECHO 

Μια ιστορία αλλάζει πολλές | αποκλειστικά στο ERTecho [15.04-21.04.2024]

Με αφορμή την 21η Απριλίου, η νέα σειρά του istorima «Η άγνωστη ιστορία πίσω από μια φωτογραφία», αναδεικνύει την άλλη πλευρά πίσω από την φαντασμαγορική υποδοχή το 1971 του τότε αντιπροέδρου των ΗΠΑ Σπύρου Άγκνιου.

Συλλέγοντας ιστορίες μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που τις έζησαν, το Istorima – που συνυπογράφουν η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου και η ιστορικός Katherine Fleming – το μεγαλύτερο έργο καταγραφής προφορικών ιστοριών της Ελλάδας διασώζει την ανθρώπινη φωνή που δεν καταγράφεται στα βιβλία της ιστορίας και θα μπορούσε να χαθεί.

Όλες τις ιστορίες μπορείτε να τις ακούσετε στο podcast Istorima στο ERTecho.


Οι ιστορίες αυτής της εβδομάδας είναι:

Δευτέρα 15 Απριλίου «Το συνοικέσιο είναι της μόδας»

Οι εμπειρίες ενός από τους πιο παλαιούς ιδιοκτήτες γραφείου συνοικεσίων στην Ελλάδα, που λειτουργεί εδώ και τρεις γενιές.

Τετάρτη 17 Απριλίου «DJ στο Αγκίστρι το ’90»

Ξέφρενα πάρτυ παντού: στα μαγαζιά, στους δρόμους, ακόμα και στον φούρνο του νησιού! Ο Αποστόλης Τσούκαρης ξεκινά να δουλεύει σαιζόν στο Αγκίστρι την εποχή του «νόμου Παπαθεμελή», όπου η νυχτερινή διασκέδαση έπρεπε να λήγει στις 2 το βράδυ. Οι θαμώνες, βέβαια, είχαν αντίθετη γνώμη.

Παρασκευή 19 Απριλίου «Η σπηλιά ενός καταδικασμένου έρωτα»

Ο αιματοβαμμένος θρύλος πίσω από την πολυσύχναστη σήμερα Σπηλιά της Ύδρας, από την εποχή της πειρατείας. Ένας νέος καπετάνιος από καλή οικογένεια του νησιού στέλνεται να πολεμήσει τους πειρατές, αλλά ερωτεύεται μια κόρη από τη Μπαρμπαριά. Όταν τη φέρνει όμως στην Ύδρα, η οικογένειά του δε δέχεται αυτόν τον γάμο.

Κάθε Κυριακή ακούστε ένα επεισόδιο στα ελληνικά και ένα στα αγγλικά.

Αυτή την Κυριακή 21 Απριλίου

«Σειρά : Η άγνωστη ιστορία πίσω από μια φωτογραφία | «Τα ενθουσιώδη πλήθη της χούντας»»

Τον Οκτώβριο του 1971 ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Σπύρο Άγκνιου επισκέφτηκε την Ελλάδα κι έγινε δεκτός με μεγάλο ενθουσιασμό από τη δικτατορία των Συνταγματαρχών, που είδε σε αυτή την επίσκεψη μια πρώτη νομιμοποίησή της στο εξωτερικό. Στα επίκαιρα της εποχής, πλήθη λαού εμφανίζονται να υποδέχονται χειροκροτώντας έξαλλα τον Αμερικανό αξιωματούχο, σε μια ατέλειωτη συγκέντρωση από την πίστα του αεροδρομίου, μέχρι το κέντρο της Αθήνας. Ποια είναι η αλήθεια πίσω από αυτό το βίντεο; Ποιοι είναι οι άνθρωποι που υποδέχτηκαν τον Σπύρο Άγκνιου και πώς βρέθηκαν εκεί;


«Madam Katia and her famous hats»

Through the Greeks of Istanbul are dwindling in number, Katia Kiratzi, the famous “Madam Katia” continues to make handmade hats at the Hazzopulo gallery, crafted with elegant materials and with much love.

Βρείτε τις συγκλονιστικές ιστορίες στο ERTecho στην κατηγορία Podcasts. Δευτέρα – Τετάρτη και Παρασκευή είναι διαθέσιμα από τις 21.00, ενώ Κυριακή το ελληνικό επεισόδιο από τις 11.00 και το αγγλικό από τις 17.00. Τις ίδιες ημέρες μεταδίδονται ζωντανά από τη Φωνή της Ελλάδας.

Επιμέλεια για το ERTεcho: Καλλιόπη Καπετανοπούλου

Επιμέλεια για τη Φωνή της Ελλάδας: Ερμιόνη Κατσιγιάννη

_____________

Info

Το Istorima δημιουργήθηκε από τη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και την ιστορικό Katherine Fleming και υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για Ενίσχυση κι Επανεκκίνηση των Νέων. Τα podcasts και τα βίντεο του Istorima προκύπτουν από το έργο πάνω από 1.000 νέων ερευνητών σε όλη την Ελλάδα, που αναλαμβάνουν να εντοπίσουν και να συλλέξουν προσωπικές ιστορίες ανθρώπων κι ιστορίες του τόπου τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μια ιστορία αλλάζει πολλές | αποκλειστικά στο ERTecho [29.04-05.05.2024]
Ιστορίες θαυμάτων και δύναμης ψυχής, ιστορίες ανθρώπων που παρά τις δύσκολες συνθήκες έκαναν ότι μπορούσαν για να διαδώσουν τον λόγο του Θεού, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων αυτήν την εβδομάδα στα podcast του Istorima. - το μεγαλύτερο έργο καταγραφής προφορικών ιστοριών της Ελλάδας.
Μια ιστορία αλλάζει πολλές | αποκλειστικά στο ERTecho [22.04-28.04.2024]
Πως είναι να είσαι λευκός στη Νότια Αφρική την εποχή του απαρχάιντ και να πηγαίνεις στα γκέτο για να παίξεις ποδόσφαιρο; Πόσα δυσάρεστα γεγονότα έχουν αντικρύσει τα μάτια ενός δικυκλιστή αστυνομικού που ήταν και στην τροχαία;
Συνδέσου με την Ιστορία σου | αποκλειστικά στο ERTecho [08.04-14.04.2024]
Ιστορικά γεγονότα όπως τα έζησαν αυτόπτες μάρτυρες, προσωπικές εμπειρίες και αποφάσεις ζωής που δεν καταγράφονται στα βιβλία της ιστορίας και θα μπορούσαν να χαθούν στο χρόνο.
Συνδέσου με την Ιστορία σου | αποκλειστικά στο ERTecho [01.04-07.04.2024]
Ιστορικά γεγονότα όπως τα έζησαν αυτόπτες μάρτυρες, προσωπικές εμπειρίες και αποφάσεις ζωής που δεν καταγράφονται στα βιβλία της ιστορίας και θα μπορούσαν να χαθούν στο χρόνο.