ERTECHO  
ERTECHO 

Συνδέσου με την Ιστορία σου | αποκλειστικά στο ERTecho [01.04-07.04.2024]

Πέρασε πάνω από μισός αιώνα για να ακουστεί η αλήθεια για τη βύθιση της ακταιωρού «Φαέθων» στα πλαίσια μιας απόρρητης αποστολής στην Κύπρο το 1964. Η προσωπική μαρτυρία του επιζώντα κυβερνήτη για τα γεγονότα, αλλά και την συγκάλυψή τους μας δίνουν ένα ανεκτίμητο ιστορικό αφήγημα. Το Podcast πήρε βραβείο στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Στο Φεστιβάλ ειδική μνεία στην Ενότητα Nexus σε συνεργασία με το ENS Louis Lumière-Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για Ανερχόμενο Δημιουργό Ακουστικού Ντοκιμαντέρ έλαβε και το podcast Αμοργός: Αναζητώντας τον τόπο μου, από τη νέα σειρά Podcastistorima reversed

Συλλέγοντας ιστορίες μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που τις έζησαν, το Istorima – που συνυπογράφουν η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου και η ιστορικός Katherine Fleming – το μεγαλύτερο έργο καταγραφής προφορικών ιστοριών της Ελλάδας διασώζει την ανθρώπινη φωνή που δεν καταγράφεται στα βιβλία της ιστορίας και θα μπορούσε να χαθεί. Επίσης στο “istorima reversed” οι ιστορίες ξετυλίγονται από την «ανάποδη πλευρά», από αυτή των ερευνητών του istorima.  


Όλες τις ιστορίες, και μπορείτε να τις ακούσετε στο podcast Istorima στο ERTecho.


Αυτή την εβδομάδα ακούμε:

Δευτέρα 01 Απριλίου Σειρά Istorima reversed | Αμοργός: Αναζητώντας τον τόπο μου

Από τα Γιάννενα, στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στην Αμοργό, η Αθηνά, ερευνήτρια στο istorima, αναζητούσε πάντα τον δικό της τόπο, εκεί που θα ένιωθε πραγματικά άνεση και ελευθερία. Κάθε χρόνο όλο και περισσότερα νέα άτομα επιλέγουν να αφήσουν τη ζωή στην πόλη και να ζήσουν σε έναν μικρό τόπο, όπως η Αμοργός. Μαζί με την Αθηνά, ο Ντιέγκο και ο Θοδωρής, και κάποτε η μητέρα της Αθηνάς, Μανταλένα, είναι από αυτούς τους νέους που έγιναν από ξένοι ντόπιοι στην Αμοργό για διαφορετικούς λόγους με μια κοινή επιθυμία: να βρουν τον δικό τους τόπο.

Τετάρτη 03 Απριλίου «Αντάρτης του ΔΣΕ στα βουνά της Ευρυτανίας»

Τον Ιούλιο του ’47 ένας 17χρονος τσαγκάρης από το Μεγάλο Χωριό επιστρατεύεται από τον ΔΣΕ για να φτιάχνει τα παπούτσια των ανταρτών. Μέσα από μάχες, καταδιώξεις, κακουχίες, προσπαθεί να ξαναγυρίσει στο χωριό του.

Παρασκευή 05 Απριλίου «Ο 13χρονος «βασιλιάς» του Παίδων»

Ο Κώστας είναι μόνο δεακτριών όταν στη ζωή του έρχονται τα πάνω κάτω και αναγκάζεται να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Εκεί θα χτίσει ένα μικρό βασίλειο, μία δεύτερη ζωή, λόγω μίας νοσηλείας που θα κρατήσει παραπάνω απ’ ό,τι περίμενε. Σε αυτήν την αλλιώτικη ιστορία ενηλικίωσης, ένα παιδί εξερευνά τον θορυβώδη κόσμο ενός ελληνικού νοσοκομείου, γνωρίζει ανθρώπους, χτίζει όμορφες και αστείες αναμνήσεις, ταυτόχρονα παλεύοντας για τη ζωή του.

Κάθε Κυριακή ακούστε ένα επεισόδιο στα ελληνικά και ένα στα αγγλικά.

Αυτή την Κυριακή 07 Απριλίου

«Δεν υπήρξε ποτέ «Φαέθων»

Η συγκλονιστική ιστορία της μυστικής αποστολής του ελληνικού πολεμικού πλοίου «Φαέθων» στην Κύπρο το 1964, που έμεινε απόρρητη επί 52 ολόκληρα χρόνια.

«A story of modern-day slavery»

When 17-year-old Boye had to flee Ghana, he was held captive by human traffickers and forced to work as a slave in various African and Arab countries. After surviving two years of torture and hardship, he managed to escape and made it to Greece, where he was granted refugee status.


Βρείτε τις συγκλονιστικές ιστορίες στο ERTecho στην κατηγορία Podcasts. Δευτέρα – Τετάρτη και Παρασκευή είναι διαθέσιμα από τις 21.00, ενώ Κυριακή το ελληνικό επεισόδιο από τις 11.00 και το αγγλικό από τις 17.00. Τις ίδιες ημέρες μεταδίδονται ζωντανά από τη Φωνή της Ελλάδας.


Επιμέλεια για το ERTεcho: Καλλιόπη Καπετανοπούλου

Επιμέλεια για τη Φωνή της Ελλάδας: Ερμιόνη Κατσιγιάννη

_____________

Info

Το Istorima δημιουργήθηκε από τη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και την ιστορικό Katherine Fleming και υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για Ενίσχυση κι Επανεκκίνηση των Νέων. Τα podcasts και τα βίντεο του Istorima προκύπτουν από το έργο πάνω από 1.000 νέων ερευνητών σε όλη την Ελλάδα, που αναλαμβάνουν να εντοπίσουν και να συλλέξουν προσωπικές ιστορίες ανθρώπων κι ιστορίες του τόπου τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μια ιστορία αλλάζει πολλές | αποκλειστικά στο ERTecho [29.04-05.05.2024]
Ιστορίες θαυμάτων και δύναμης ψυχής, ιστορίες ανθρώπων που παρά τις δύσκολες συνθήκες έκαναν ότι μπορούσαν για να διαδώσουν τον λόγο του Θεού, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων αυτήν την εβδομάδα στα podcast του Istorima. - το μεγαλύτερο έργο καταγραφής προφορικών ιστοριών της Ελλάδας.
Μια ιστορία αλλάζει πολλές | αποκλειστικά στο ERTecho [22.04-28.04.2024]
Πως είναι να είσαι λευκός στη Νότια Αφρική την εποχή του απαρχάιντ και να πηγαίνεις στα γκέτο για να παίξεις ποδόσφαιρο; Πόσα δυσάρεστα γεγονότα έχουν αντικρύσει τα μάτια ενός δικυκλιστή αστυνομικού που ήταν και στην τροχαία;
Μια ιστορία αλλάζει πολλές | αποκλειστικά στο ERTecho [15.04-21.04.2024]
Ιστορικά γεγονότα όπως τα έζησαν αυτόπτες μάρτυρες, προσωπικές εμπειρίες και αποφάσεις ζωής που δεν καταγράφονται στα βιβλία της ιστορίας και θα μπορούσαν να χαθούν στο χρόνο.
Συνδέσου με την Ιστορία σου | αποκλειστικά στο ERTecho [08.04-14.04.2024]
Ιστορικά γεγονότα όπως τα έζησαν αυτόπτες μάρτυρες, προσωπικές εμπειρίες και αποφάσεις ζωής που δεν καταγράφονται στα βιβλία της ιστορίας και θα μπορούσαν να χαθούν στο χρόνο.