Field Trips in Europe Θωμάς Σίδερης
0:00
0:00 LIVE
ERTECHO  
ERTECHO 

«Σιμόν Βέιλ: ένα όνομα, τρεις γυναίκες | 08.03.2024

«Σιμόν Βέιλ: ένα όνομα, τρεις γυναίκες», τρεις γυναίκες που γεννήθηκαν το πρώτο μισό του περασμένου αιώνα, οι οποίες είχαν εβραϊκή καταγωγή αλλά και το ίδιο όνομα. Τρεις γυναίκες που τις χωρίζουν πολλά και τις ενώνουν πολλά περισσότερα.

Παρά τις διαφορετικές πορείες στη ζωή τους και παρότι δεν συναντήθηκαν ποτέ από κοντά, οι τρεις γυναίκες με το όνομα «Σιμόν Βέιλ», διακρίθηκαν για τον ανθρωπισμό και τη βαθιά σκέψη τους. Μια πολιτικός, μια γυναίκα που φρόντισε παιδιά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και για φιλόσοφος.

Η πρώτη από το κολαστήριο του Άουσβιτς ονειρεύτηκε μια ενωμένη Ευρώπη και έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η δεύτερη, με θάρρος, αυταπάρνηση και, κυρίως, απέραντη αγάπη για τα παιδιά, στάθηκε δίπλα σε εκατοντάδες Εβραιόπουλα στη ναζιστική κατοχή. Τα τάισε, τους τραγούδησε, τους γλύκανε με το γέλιο της και την ψυχή της. Η τρίτη, κάηκε στη φωτιά της σκέψης της ακολουθώντας έναν δρόμο που ήταν ασυνήθιστος στον κόσμο των διανοούμενων της Αριστεράς του 20ου αιώνα. Ο Αλμπέρ Καμύ την χαρακτήρισε ως το «μοναδική μεγάλο πνεύμα της εποχής μας».

Έρευνα, Κείμενα, Παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης


Field Trips in Europe

10 podcasts για τη δίκαιη μετάβαση και την ανάπτυξη στην Ευρώπη σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Οργάνωση παραγωγής: David Hackling