Πλανόδιες Μουσικές Κώστας Θωμαΐδης
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Πλανόδιες Μουσικές με τον Κώστα Θωμαΐδη | 02.05.2024

Κώστας Γανωτής

«Μέρες Επιταφίου» του Νίκου Γκάτσου

Κυκλοφορεί CD και βινύλιο από την “MLK Records

Μουσική, φωνή, κιθάρες: Κώστας Γανωτής

Ποίηση: Νίκος Γκάτσος

Πλήκτρα: Γιώργος Μπουσούνης

Ο Κώστας Γανωτής μελοποιεί και ερμηνεύει το έργο Μέρες Επιταφίου του Νίκου Γκάτσου, ενός από τους σημαντικότερους ποιητές της σύγχρονης ιστορίας μας.

Παίζοντας κιθάρα και τραγουδώντας ο Κώστας Γανωτής με την δημιουργική σύμπραξη του Γιώργου Μπουσούνη στα πλήκτρα αναδεικνύει με τρόπο λιτό τον λόγο του Νίκου Γκάτσου.

Το έργο αυτό – οι «Μέρες Επιταφίου» – μας κοινωνεί την μυστηριακή σχέση του άρρητου με το οικείο.

Ωστόσο ως παρηγορητής και αφυπνιστής ο Νίκος Γκάτσος με λόγο αλληγορικό, αγαπητικό, καταγγελτικό και προπαντός διαχρονικό μας κοινωνεί την αλήθεια και της δικής μας εποχής και των δικών μας ημερών. 

Αποσπάσματα από τα ποιήματα του έργου “Μέρες Επιταφίου” του Νίκου Γκάτσου, που μελοποίησε και ερμηνεύει ο Κώστας Γανωτής:

Μεγάλη Τετάρτη

«Της γης αναθαρρήσαν οι πληγές.

Πότε θ’ ανάψει ο ήλιος πυρκαγιές

να κάψουν το παλάτι του Ήρώδη
και τ’ άνθος του κακού να γίνει ρόδι;»

Μεγάλη Παρασκευή

«Άρρωστος κύλησε ο αιώνας

κι ο ήλιος βγαίνει μισερός

σαν το φτερό της χελιδόνας

που το σακάτεψε ο καιρός…»

Μέγα Σάββατον

«Μες στων καιρών την ανημποριά

διώξε το γρέγο και το βοριά
και ξαναγύρισε ήλιε στη γη
με του θριάμβου σου την κραυγή.»

Σύντομο βιογραφικό του Κώστα Γανωτή.

Ο Κώστας Γανωτής γεννήθηκε στη Νέα Αγχίαλο της Μαγνησίας.

Την περίοδο 1983-1996 κυκλοφορεί πέντε προσωπικούς δίσκους.

Το 1995 εκδίδεται το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο «Ευδαίμων Κοντοθώρης».

Το 2004 συνθέτει το τραγούδι της Ολυμπιακής Εκεχειρίας «Λάβετε θέσεις – Έτοιμοι – Παύσατε Πυρ». Το 2005, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, συνθέτει  το τραγούδι «Όχι, δεν Είμαι Χίμαιρα» βασισμένο στο ποίημα του Άγγελου Σικελιανού «Αττικό».

Το  2009 δημιουργεί το μουσικό σχήμα «Εκποίηση» και το 2010 κυκλοφορεί το πρώτο CD, ενώ εκδίδεται το δεύτερο μυθιστόρημά του με τίτλο «Περιμένοντας τον Λάκη Ρα».

Το 2013 παρουσιάζει τη μουσική παράσταση «Τρεις Δημιουργοί για τον Καβάφη» και το 2019 παρουσιάζει  στα Καβάφεια  στο θέατρο της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας τη μουσική παράσταση «Καβάφης, Ένας Ποιητής, Δύο Κόσμοι». Εκτός από τον Καβάφη έχει μελοποιήσει Κική Δημουλά, Γιάννη Ρίτσο, Ματθαίο Μουντέ, Τάκη Παπατσώνη.

Το 2022 κυκλοφορεί το μυθιστόρημα «Λαλούτος Περτσινάβαλος» και το 2024  το τέταρτο βιβλίο του «Μαμά, εγώ δεν είμαι εγώ». Κυκλοφόρησε σε βινύλιο και CD το έργο «Ανατολή Ανατολών» του Ζάχου Ε. Παπαζαχαρίου και το έργο του Νίκου Γκάτσου «Μέρες Επιταφίου», που μελοποίησε και ερμηνεύει ο ίδιος.

Καλή Ακρόαση!

σχετικα ondemand