Στον Ωκεανό του Ήχου Θάλεια Καραμολέγκου
0:00
0:00 LIVE
KOSMOS 93,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 213 210 6066429 (Studio), 210 6066260, 210 6066607 (Γραμματεία – Κοινό) kosmos@ert.gr

Ακούστε την “Ωδική Βοήθεια” με τον Γιώργο Μαρκάκη (Μεταδόθηκε 14/12/2019)

Μουσική Garifuna από την Κεντρική Αμερική o ρόλος ενός εμπνευσμένου καλλιτέχνη Andy Palacio, του φίλου και εκδότη Ivan Duran, με φόντο την απίθανη ιστορία του στρατηγού Gustavo Duran και της φαμίλιας που ενισχύει την Δημοκρατία όπου και αν σταθεί και βρεθεί στο Κόσμο.

Το ραδιόφωνο μας, Κοσμος 93,6 & 107, νομίζω εκτός απο ψυχαγωγία οφείλει να περιγράφει μερικές φορές τι είναι αυτές οι μουσικές που παρουσιάζουμε από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, πως προέκυψαν μέσα στους αιώνες που πέρασαν και ποιoί είναι ακριβώς αυτοί οι ιθαγενείς που μέσα στον χρόνο διατήρησαν διέδωσαν μπόλιασαν και εξέλιξαν τους παραδοσιακούς αρχέγονους ήχους των, παρόλες τις απίστευτες αντιξοότητες και κακουχίες που πέρασαν μέσα στη σκλαβιά, ώστε σήμερα πχ να μιλάμε και να παρουσιάζουμε την μουσική Garifuna από την τετραεθνή περιοχή που συναντούμε σήμερα αυτήν την φυλή, γλώσσα και μουσικό ιδίωμα στις Belize, Nicaragua, Guatemala, Honduras της Κεντρικής Αμερικής.

Σήμερα θα ακουστεί στην “Ωδική Βοήθεια” μία απο τις τελευταίες συνεντεύξεις που έδωσε ο αξέχαστος και πολυβραβευμένος καλλιτέχνης Andy Palacio το 2007 (αφιέρωμα που έκανα για λογαριασμό του BBC Radio3-” World Routes” την ίδια χρονιά) O Andy Palacio που δυστυχώς πέθανε λίγους μήνες αργότερα, εξηγεί πως πριν αρχίσει να γίνεται γνωστή στο κόσμο η μουσική Garifuna δεν υπήρχαν σχολεία για εκμάθηση της σπάνιας αυτής γλώσσας Garifuna αφού η χρήση της βρίσκονταν υπό εξαφάνιση ανάμεσα σε μια μικρή σχετικά πληθυσμιακή ομάδα ανάμεσα στις 4 αυτές χώρες που αναφέραμε . Η μουσική έπαιξε ένα αναπάντεχο ρόλο στην διατήρηση της γλωσσικής αλλά και φυλετικής ταυτότητας ενός μικρού αλλά ταλαιπωρημένου και κατατρεγμένου λαού Garinagu από τους αποικιοκράτες που διαδέχονταν ο ένας τον άλλο στον ρόλο του ιδιοκτήτη και εξουσιαστή.
Λεπτομέρεια (1)
Η συστηματική καταγραφή και διάδωση της σύγχρονης μουσικής Garifuna γίνεται από την μικρή δισκογραφική εταιρεία Stonetree Records του Belize. O ιδιοκτήτης Ivan Duran είναι ανηψιός του περίφημου στρατηγού Gustavo Duran που πολέμησε το 1936 με τον στρατό των Δημοκρατικών ενάντια στους Φασίστες του Φράνκο Γεγονός που μνημονεύεται στο γνωστό βιβλίο του Ernest Heminway του 1940 “Για ποιόν χτυπά η καμπάνα”.

GustavoDur – Wikipedia

Λεπτομέρεια (2)
Ο Gustavo Duran που εκτός από την ανάγκη και την περίσταση να ηγηθεί ενός στρατού στο εμφύλιο Ισπανικό Πόλεμο του 1936 ήταν καλλιτέχνης και δούλεψε μάλιστα, αφού είχε αποκτήσει την αμερικανική υπηκόοτητα, στην περίφημη Βιβλιοθήκη της Ουάσιγκτον. Αξιοσημείωτο είναι πως βρέθηκε στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ’60 για να υπηρετήσει σαν απεσαλμένος του ΟΗΕ στην Αθήνα, αλλά αρνήθηκε να δουλέψει στην πρωτεύουσα εκείνη την περίοδο της 7ετίας των Συνταγματαρχών και για αυτό το λόγο μετέφερε την έδρα του στο Ψηλορείτη ! Πέθανε στην Ελλάδα εκείνη την εποχή και ετάφη μετά απο επιθυμία του στην Κρήτη !
(η ιστορία του Gustavo Duran μεσα στο χρόνο θα μας απασχολήσει σε Β’ επεισόδιο της “Ωδικής Βοήθειας”

Η σημερινή εκπομπή είναι αφιερωμένη στην δική μας σύγχρονη μάστιγα/ έκφραση ΕΝΝΟΕΙΤΕ
Σε μια εποχή όπου όλοι εμείς οι νεοέλληνες την έχουμε υιοθετήσει στο καθημερινό μας λεξιλόγιο και την χρησιμοποιούμε σε όλες μα όλες τις μορφές και απίστευτες εκφάνσεις της, φυτρώνοντας την ακόμα και εκεί που δεν εννοείται Τ Ι Π Ο Τ Α.

Μήπως θα ήταν καλό κάποια στιγμή να μας απασχολήσει το γεγονός ότι η Ελληνική γλώσσα άσχετα αν διδάσκεται στα ξένα πανεπιστήμια , ΣΥΡΙΚΝΏΝΕΤΑΙ στον Ελλαδικό μας χώρο ολοένα, μια και ο ο πληθυσμός μας , εννοείται … πως μειώνεται χρόνο με τον χρόνο και η τηλεορασόπληκτη αγγλοφωνη καθημερινή πλέξη , δείχνει πως μας έχει αγκαλιάσει πιο δραστικά και αποπνικτικά και απο τα Φίδια του Μυθικού Λαοκόοντα.

==========================================

Ο Γιώργος Μαρκάκης ταξιδεύει σε όλο τον πλανήτη ανάμεσα σε διαφορετικές γλώσσες, κράτη και έθνη, σε έναν ατελείωτο πολύχρωμο ωκεανό της μουσικής.

Ώρα αναχώρησης κάθε μεσάνυχτα από Δευτέρα – Παρασκευή αλλά και στις 14.00 το μεσημέρι του Σαββάτου, για να κάνουμε τον γύρo του κόσμου με όχημα τους ρυθμούς, τις μελωδίες και τις μουσικές του κόσμου.

==========================================

 

σχετικα ondemand