Στον Ωκεανό του Ήχου Θάλεια Καραμολέγκου
0:00
0:00 LIVE
KOSMOS 93,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 213 210 6066429 (Studio), 210 6066260, 210 6066607 (Γραμματεία – Κοινό) kosmos@ert.gr

Ακούστε την “Ωδική Βοήθεια” με τον Γιώργο Μαρκάκη (Μεταδόθηκε 27/07/2019)

Σαρδόνιε !

1982 . Παρασκευή 25 Ιουνίου Φτάνω στο Λονδίνο απο Κολωνία. Κατεβαίνω από το τραίνο στην Victoria που έχει ξεχειλίσει απο κόσμο Πάω να μπω στο ταξί και ο παπους ο Λονδρέζος με μια φωνή γεμάτο ειρωνία μου λέει “μηπως πρέπει να περιμένεις κι εσυ στην ουρά;” Τι ειχε συμβεί ;
εγω έχω μείνει κάγκελο γιατι γυρνώντας να δω τι εννοούσε με ουρά …αντιλαμβάνομαι οτι η ουρά μπαινει μέσα στον σταθμό….και μπαινοντας στον σταθμό μεσα απο οπου βγήκα αλλα δν ειχα καταλάβει τι γίνονταν , διαπιστώνω πως …ναι η ουρά που συνεχιζει μέσα και κάνει όχι 8ρια κουλουριασμένη αλλά φτάνει μεχρι τις πρώτες αποβάθρες τσίου τσίου τσίου !Eίναι εκατοντάδες μέτρα !
Καλό είναι και το περπάτημα, μερικά χιλιόμετρα είναι μόνο το μέρος που θα μέινω. Το πρώτο τηλεφώνημα στην CBS δεν το κάνω άμα τη αφίξη μου …Που στο διάβολο να περιμένω δεκάδες άλλους που προσπαθούσαν να ενημερώσουν φίλους και γνωστούς να τους μαζέψουν από το Σταθμό αφού το Underground του Λονδίνου ήταν κλειστό ΑΠΕΡΓΙΑ 1 βδομάδα. Οι Λονδρέζοι και τουριστες είχαν λαλήσει…. Τρελλάθηκα κα εγώ τις επόμενες μέρες Τέτοιο μπάχαλο δεν το έχω ξαναζήσει σε μεγάλη πόλη. Τίποτα δεν λειτουργούσε. Ενημέρωση για τους νεώτερους . Δεν υπήρχε ούτε κινητό τηλέφωνο τότε ούτε SMS, αλλά ούτε και mails μάγκες ! Τι υπήρχε για να επικοινωνείς; Μονο τηλεφωνο αλλά κάτι ουρές απο Trafalagar μέχρι το Piccadily…… A ναι ΟΚ ! υπήρχε και TELEX , σήματα mors και φυσικά για άμεση συνενννόηση με καπνό , αιθάλη Λονδίνου , που μου έκανε τα παλιά λευκά Ελβετικά πουκάμισα, που είχα τότε τρέλλα τότε να φορώ κατάμαυρα στα κολάρα. – H αξέχαστη η μάνα μου, έλεγε “παιδί μου …που ήσουν που τριγυρνούσες πάλι. Στο Λονδίνο; Κάρβουνο βλέπω….“ Το είχε σιγουράκι η αξέχαστη η μάνα μου !
Μια φορά της ειχα πει που ήμουνα και από τότε το έβρισκε καλύτερα και γρηγορότερα απο τον ίδιο τον Sherlock “ Παλι Λονδίνο ήσουνα; έφερες καφέ από την Monmouth Street;’ Την ίδια περίοδο μάλιστα είχαν αρχίσει να “σκάνε μύτη” τα πρώτα δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο για το Αθηναικό Νέφος ! Καλά δεν άντεξα μια φορά να με ρωτάει Λονδρέζος για το ‘σύννεφο’ της Αθήνας
– Δεν αφήνεις τις κουράδες του ταύρου στην άκρη ρε συ ; Στην Αθήνα μπορεί να έχουμε πρόβλημα …ναι το παραδέχομαι αλλά στο Λονδίνο αναπνέεται ορυκτό οξυγόνο ή αιθάλη πιο σωστά ”

Το τηλέφωνο στην Celia και στην Diana Jenkins στα κεντρικά της CBS , που ήταν η δισκογραφική εταιρεία των UB40 , έγινε. Αγγλική τελειότης στα ραντεβού -με το άψογο καλοκουρδισμένο ελληνικό παράρτημα της στη Αθήνα και τον Μίλτο Καρατζά, για να συνεννοηθώ μαζί τους. Στο Λονδίνο όμως επικρατούσαν εκείνες τις μέρες άλλες συνθήκες…
-Σε περιμένουν οι UB40, μου είπε η Diana ! Θα βρεθείτε τελικά εδώ στο Λονδίνο και surprise ! θα πετάξετε μαζί για Ιρλανδία που θα παίξουν τις επόμενες μέρες (!)”

Την επόμενη μέρα Σάββατο έπρεπε να λύσω τον γρίφο. Πως πάνε στο Wembley χωρίς Undergound ;
-Τρέχα γύρευε … Καλή και πρακτική λύση . Έγινε !
περπάτησα μεχρι το Wembley μαζί με χιλιάδες άλλους και ειλικρινά δεν θυμάμαι να πέρασα άσχημα.. ούτε στην επιστροφή . Πολύ γέλιο !
Black Uhuru (που τους είχα δει σε καλυτερη φάση μονο για 300 άτομα κοινό μερικους μηνες πριν , τους J Geils Band και …τους Rolling Stones που μετά απο χρόνια εμφανίζονταν στην έδρα τους !

Και φτάνουμε στο επίμαχο σημείο
Δευτέρα όπου εγώ έπρεπε να παρουσιαστώ κάπου στο Λονδίνο για να βρεθώ με τους UB40 για να πετάξουμε μαζί “
Απών !
London burning ή Αthens Βurning ;
η εταιρεία ήθελε σύμφωνα με ετεροχρονισμένη πασχαλινή παράδοση να φάει σούβλα ! Εμένα !
“ -Που στο διάβολο είσαι ρε σύ; Σε ψάχνουν;” μου είπε ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος από την Λ Μεσογείων…
– φαίνεται κανείς σας δεν έχει βρεθεί στο Λονδίνο με απεργία ημερών Απλά είμαι στο Amsterdam και φεύγω το απόγευμα για το Groningen για να συναντηθώ κάπου εκεί σε ένα studio με τον Herman Brood !
– ….. !

Κάπου εκεί τελειώνει το θέμα μας. Τους UB40 , τους έχω δει μετά απο από εκέινο Λονδρεζικο φιάσκο….αλλά δεν τους συνάντησα ποτέ και δεν θα μπω στο κόπο να τρέχω 40 χρόνια μετά για να συμμετέχω στους εορτασμούς για την σύγχρονη συνταξιοδότηση τους, όπου και να παίξουν. Τον Αντώνη Ρέμο που είναι μάγκας και σωστό παληκάρι στην Τέχνη που κάνει και εξασκεί εδώ και χρόνια …ναι θα πήγαινα να τον ακούσω, αλλά μαζί και τα δυο σχήματα….; Λες και θα πας να φτιαξεις ενα κοκτειλ απο Gin που υποτιθεται ότι έχει ανταύγειες απο γεύση Rum και θα το σερβίρεις με ελληνικό κρασί !
Αστο !
Συμβολή μου και όχι αναγκαστικά Συμβουλή μου.
Αν χάσατε στην εφηβεία σας να γλεντήσετε κάποιους ήχους καλυτερα παρτε το CD και γλεντάτε την αποχή σας αντί να πάτε να θυμηθείτε τα νιάτα σας που δεν γλεντήσατε ποτέ !
Τα παιδιά σας θα πιάσουν το μηνυμα πιο σωστά βλέποντας το βιντεο
Σήμερα κινδυνεύουμε εμείς να συμπληρώνουμε καθημερινά την φόρμα ανεργίας 40 .
UB40 =Unemployment Benefit (Blanket Number – 40)

Ξεκίνησε η 2ωρη Ωδική Βοήθεια με τον γιώργο μαρκάκη

ααα και μην αφήνετα τα χρόνια να σας προσπερνούν ! τρυγήστε τα ή όπως λένε και οι UB40 Don’t Let It Pass You By ! που είναι και το επομενο κομμάτι μετά απο από αυτο εισαγωγικό τους που έκαναν στις αρχές της καριέρας τους τότε στις συναυλίες τους

Ο Γιώργος Μαρκάκης ταξιδεύει σε όλο τον πλανήτη ανάμεσα σε διαφορετικές γλώσσες, κράτη και έθνη, σε έναν ατελείωτο πολύχρωμο ωκεανό της μουσικής.

Ώρα αναχώρησης κάθε μεσάνυχτα από Δευτέρα – Παρασκευή αλλά και στις 14.00 το μεσημέρι του Σαββάτου, για να κάνουμε τον γύρo του κόσμου με όχημα τους ρυθμούς, τις μελωδίες και τις μουσικές του κόσμου.

==========================================

 

σχετικα ondemand