0:00
0:00 LIVE
KOSMOS 93,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 213 210 6066429 (Studio), 210 6066260, 210 6066607 (Γραμματεία – Κοινό) kosmos@ert.gr

Ακούστε την “Ωδική Βοήθεια” με τον Γιώργο Μαρκάκη (Μεταδόθηκε 31/08/2019)

“Τραγουδάω και παίζω κουκουνάρια” μου είπε η λυγερή !

Αυτό και αν ήταν η πιο μεγάλη ωδική Ιβηρική και ταυτόχρονα παν-ευρωπαική κατραπακιά στο κατεστημένο των πόλεων των synthies και της γνήσιας χοντροκοπιάς της πλειονότητας του rap & hip -hop, που επειδή έχει λίγες καλές εμπνεύσεις και συνθέσεις παγκοσμίως δεν σημαίνει πως δεν επιπλέει όπως κάνει και το βαρύτιμο φελιζόλ.

Τενεκέδες απο πιπεριές τουρσί και λαδοτύρια, κρουστά απο κουκουνάρια, παλιά μαντεμένια τηγάνια απο την κουζίνα της γιαγιάς και κατσαρόλες παντός είδους τα όργανα της ορχήστρας. Vamos !

Αν υπάρχει έμπνευση και πατάς στην παράδοση γερά η δημιουργικότητα και η φαντασία φωτίζουν πιο καλά και φωτεινά από φάρους μέσα στην παγκόσμια μετριότητα που έχει στομώσει την τηλεορασόπληκτη πραγματικότητα μας που βάλθηκε να γιορτάζει μια μέρα το χρόνο τους φάρους στην δημοκρατική σκοτεινιά που σαρώνει τον πλανήτη. {Θα τρίζουν τα κόκαλα του Oliver Cromwell ! }

Υποψιάζομαι πως δεν θα το βρείτε αυτό το κομμάτι σε καμμιά λίστα με τα καλυτερα του 2019 αλλά δεν μας ενδιαφέρει και πολύ το γεγονός. Η “ωδική βοήθεια” προκαταβολικώς το ‘ψηφίζει’ σαν μια παραγωγή που θα θυμόμαστε από τα τέλη της δεύτερης δεκαετίας που διανύουμε. Μιλάω για τo κομμάτι “Mangueiro” από τον ομώνυμο δίσκο με την παρέα Baiuca / Aliboria.

Ένας -δυό Disc Jockey (Baiuca) “τύλιξαν” καταπληκτικά τα φωνητικά του σχήματος των Aliboria από την Galicia υπό την καθοδήγηση του Xose Lois Romero. Εκτόξευση !

To κομμάτι όμως που σας παρουσιάζει η “Ωδική Βοήθεια” σήμερα πιστεύω πως διαθέτει περισσότερο ανυψωτική ξεσηκωτική χορευτική δύναμη. Φανταστείτε να παρουσιάζονται πριν αρχίσει η συναυλία του σε κάποιο θέατρο και να διαβάζεις πως το νεαρό κορίτσι αρχηγός του φωνητικού σχήματος, εκτός απο φωνάρα που είναι, παίζει και κουκουνάρια !

-Ας με συγχωρήσουν προκαταβολικά οι φίλοι οι Gallegos αλλά αμφιβάλλω αν κατάλαβαν τι “εμπορικό δυναμίτη” κυκλοφόρησαν ! Προσωπικά τις απόλαυσα σε ένα μικρό θεατράκι στο Santiago de Compostella και μετά το κονσέρτο αισθάνθηκα πως θα μπορούσα να περπατήσω το παγκοσμίως φήμης μονοπάτι Camino de Santiago που έχει αρχίσει και ξεφτίζει χοντρά μέσα στην γενική euro – αρπαχτή, ανάποδα προς τα Πυρηναία ! Eε φταίει λίγο και το εκπληκτικό Albarino που μας σέρβιραν στη Bodega.

“Ωδικός Βοηθητικός” κατάλογος της μελτεμανεμοδαρμένης-ηλιόλουστης 31ης Αυγούστου

1 Just to Be With You – Prateek Kuhad

2 Gallipoli – Beirut + Dorgas- Loksasa

3 Shakespeare & Heartbreak – Jesper Munk

4 Uptown Folks – DOPE LEMON

5 Bum Bum Tam Tam – MC Fioti

6 Acklam – Gully B

7 自己愛、自画自賛、自意識過剰(Instrumental) – MIYAVI

8 自己愛、自画自賛、自意識過剰(Instrumental) – MIYAVI

9 WHAT’S MY NAME? – MIYAVI

10 MILK – [ALEXANDROS]

11 Clock Version – Burnt Friedman

12 There’s A Riot Going Of – Paradise Boys

13 Some Things – The Herbaliser

14 Chicka Chicka – Kesse Teens

15 Waiting for Your Touch – Spanky Wilson

16 Addis – Sneaks

17 Mangüeiro – Baiuca

18 Burnt Friedman Meets Zinja Hlungwani – Burnt Friedman

19 Soy Pobre – Miki

20 Potrona – Casa De Leones

21 Credo – Eric D. Clark

22 Back Street Lust – Kinny

23 Funky Flute – Ronald Snijders

24 Cavalaria – Mestre Suassuna e Dirceu

25 Matongo – Lulendo

26 Jungle – Tash Sultana

27 Mirror Dub – Vibronics

28 Alaskan Pipeline (Grant Phabao Remix) – Atomga

29 Express Yourself – Byron Lee & The Dragonaires

==========================================

Ο Γιώργος Μαρκάκης ταξιδεύει σε όλο τον πλανήτη ανάμεσα σε διαφορετικές γλώσσες, κράτη και έθνη, σε έναν ατελείωτο πολύχρωμο ωκεανό της μουσικής.

Ώρα αναχώρησης κάθε μεσάνυχτα από Δευτέρα – Παρασκευή αλλά και στις 14.00 το μεσημέρι του Σαββάτου, για να κάνουμε τον γύρo του κόσμου με όχημα τους ρυθμούς, τις μελωδίες και τις μουσικές του κόσμου.

==========================================

 

σχετικα ondemand