“Στη μαγεία του πρωινού” με τον Θεόδωρο Λούστα | 29.06.2024

“Στη μαγεία του πρωινού” με τον Θεόδωρο Λούστα | 29.06.2024 Your browser does not support the audio element. https://www.ertecho.gr/wp-content/uploads/2024/06/20240629_loustas_proino.mp3

Aφιέρωμα στον Αυστριακό μαέστρο Erich Kleiber (1890-1956) – 3ο μέρος


  • Ludwig van Beethoven: πρώτο, δεύτερο & τρίτο μέρος της Missa solemnis, σε ρε μείζονα, έργο 123. Σολίστ είναι η Αργεντινή υψίφωνος Nilda Hofmann, η Αργεντινή υψίφωνος Mafalda Rinaldi, η mezzo-soprano Lydia Kindermann, o Oύγγρος τενόρος Koloman von Pataky και ο Aυστριακός βαθύφωνος Emanuel List. Tη Χορωδία και την Ορχήστρα του Θεάτρου Colón του Buenos Aires διευθύνει ο Erich Kleiber, από ζωντανή ηχογράφηση του 1946.

«…Η λειτουργία γράφτηκε από το 1819 ως το 1823. Αφιερώθηκε στον Rudolph Johannes Joseph Rainer, ο οποίος τον Μάρτιο του 1819 ονομάστηκε Αρχιδούκας του Olomouc. H πόλη αυτή – που ανήκε τότε στην Αυστριακή Αυτοκρατορία – βρίσκεται σήμερα στην Τσεχία. Ο Rudolph Johannes Joseph Rainer, είναι γνωστός ως Αρχιδούκας Rudolph της Αυστρίας. Υπήρξε επί σειρά ετών μαθητής, στενός φίλος και ένας από τους σημαντικότερους πάτρωνες του Beethoven. Ο τελευταίος του δίδαξε πιάνο και σύνθεση από το 1803 ή το επόμενο έτος. Του αφιέρωσε 14 έργα του, μεταξύ των οποίων η σονάτα για πιάνο αρ.29, το τέταρτο και το πέμπτο κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα, καθώς και το περίφημο τρίο για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο, έργο 97, γνωστό ως Τρίο του Αρχιδούκα. Ο Rudolph ήταν γιος του αυτοκράτορα Λεοπόλδου του Δευτέρου και αδελφός του αυτοκράτορα Franz του Δευτέρου. Τον Αύγουστο του 1819 – λίγους μήνες μετά την ανακήρυξή του ως αρχιδούκα – ονομάστηκε αρχιεπίσκοπος του Olomouc.
O Beethoven ξεκίνησε να γράφει τη λειτουργία το 1819. Δώδεκα έτη πριν, το 1807, είχε συνθέσει τη λειτουργία σε ντο μείζονα, έργο 86, κατόπιν παραγγελίας του πρίγκιπα Νikolaus Esterházy του Δευτέρου. Ο Beethoven ήλπιζε πως θα ολοκλήρωνε έγκαιρα τη Missa Solemnis, για να παρουσιαστεί στην τελετή χειροτονίας του Rudolph, ως καρδινάλιου. Η τελετή είχε προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 1820. Ο συνθέτης, σε επιστολή προς τον Rudolph, τονίζει μεταξύ άλλων: «Η ημέρα κατά την οποία το έργο μου θα ακουστεί στην τελετή θα είναι αναμφίβολα η σημαντικότερη της ζωής μου. Είθε ο θεός να με φωτίσει, ώστε με τις ταπεινές μου δυνάμεις να συνεισφέρω στη λαμπρότητα μίας τόσο μεγάλης στιγμής.» Ο Beethoven όμως, ολοκλήρωσε τη λειτουργία μόλις το 1822. Το ίδιο έτος διαπραγματεύτηκε τη δημοσίευσή της με διάφορους εκδότες, καθώς και την πώληση χειρόγραφων αντιγράφων σε διάφορα πρόσωπα. Τον Μάρτιο του επόμενου έτους δώρισε στον Rudolph ένα χειρόγραφο, με αναθεωρήσεις…»


Παραγωγή – Επιμέλεια: Θεόδωρος Λούστας


ΣΧΕΤΙΚΑ ON DEMAND

Exit mobile version